Evropska komisija: BiH postigla neophodan nivo usklađenosti sa kriterijumima za članstvo

Evropska komisija preporučila je danas otvaranje pregovora sa BiH o pristupanju evropskom bloku, te razmotrila predstojeći usmeni izvještaj Evropskom savjetu o napretku koji su postigle Ukrajina i Moldavija.

U izvještaju Evropske komisije navodi se da je javna posvećenost političkog rukovodstva BiH strateškom cilju evropskih integracija napredovala kroz važne reforme i donijela pozitivne rezultate od kada je Evropski savjet toj zemlji dodijelio status kandidata u decembru 2022. godine.

– BiH je pokazala snažnu opredijeljenost da krene naprijed u reformama koje su se dugo čekale, kao što je usvajanje zakona o sprečavanju sukoba interesa i zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma – navodi se u saopštenju Evropske komisije.

U saopštenju se dodaje da je BiH preduzela značajne korake na unapređenju pravosudnog i tužilačkog sistema, u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i terorizma i poboljšanju upravljanja migracijama, uz odobrenje mandata za pregovore o sporazumu o statusu Fronteksa.

– BiH je postigla i zadržala punu usklađenost sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, što je značajan pozitivan korak i ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja – navodi se u saopštenju.

U svjetlu postignutih rezultata od 2022. godine, Evropska komisija smatra da je BiH postigla neophodan nivo usklađenosti sa kriterijumima za članstvo.

– Zato Komisija preporučuje Savjetu da otvori pristupne pregovore sa BiH. Dalje, Komisija preporučuje da Savjet usvoji pregovarački okvir nakon što BiH preduzme dalje korake u skladu sa izvještajem Komisije – podvlači se u saopštenju.

Komisija je izrazila spremnost da podnese izvještaj Evropskom savjetu o napretku koji je BiH ostvarila u vezi sa ovim koracima.

Prethodni članakDodik: Otvaranje pregovora očito prelazna faza; Ako ostaju stranci u BiH, druge su namjere u pitanju
Naredni članakHDZ BiH pozdravlja preporuku za otvaranje pregovora