Evropol otkrio prevaru: U Hrvatskoj osim lažnog mesa nađen i lažni alkohol

U Hrvatsku je ušlo konjsko meso s deklaracijom – teletine. Javio je o tome Evropol, koji je pola godine radio na istrazi trgovine lažnim prehrambenim proizvodima. No hrvatske institucije o tome ništa ne znaju.

Konjsko meso u trgovinama i putem interneta prodavalo se pod teletinu. Otkrio je to Evropol, agencija EU-a koja evropskim državama pomaže u borbi protiv međunarodnih zločina i terorizma.

“Mi redovno mijenjamo evropske zakone, poboljšavamo ih i pooštravamo ih kako bismo spriječili krivotvorenje hrane no nažalost, uvijek ima onih maštovitih pojedinaca koji se snađu. Nađu neke eventualne rupe u zakonu”, rekla je eurozastupnica Biljana Borzan, prenosi Dnevnik.hr.

U akciji nazvanoj OPSON X koja se od decembra 2020. pa sve do kraja juna ove godine provodila u Hrvatskoj i još 72 zemlje svijeta, zaplijenjeno je gotovo 16.000 tona robe. Nezdrave, pokvarene ili ilegalno prerađivane hrane i pića.

Osim mesa, u Hrvatskoj je najviše lažnjaka pronađeno među alkoholnim pićima – prednjače vino i votka. Vrijednost ilegalne hrane i pića zaplijenjenih u ovoj akciji je 54 miliona evra, a izdano je više od 600 globalnih naloga za hapšenje.

Carinska uprava učestvovala je u akciji, a ista se provodila kroz pojačan nadzor i kontrolu nad ličnim vozilima, kombi vozilima, teretnim vozilima i autobusima kao i kroz provođenje pojačanog nadzora osoba i vozila koja prelaze preko državne granice.

Tvrde da nisu utvrđene nepravilnosti.

“Mi smo zakone pooštrili na način da su kazne sada toliko visoke da bi trebale odvratiti svakog onog tko pokuša varati s hranom i pooštrili smo inspekcijski nadzor kako bismo na što manju mjeru sveli varanje s hranom”, objasnila je Borzan.

Osim Carinske uprave, o neispravnoj robi ništa nisu znali ni Veterinarska inspekcija, Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za hranu i Državni inspektorat.

Prethodni članakPOČELE PRIJAVE ZA OLIMPIJSKE TURNIRE U MALOM FUDBALU
Naredni članakGordana Tadić razriješena dužnosti glavnog tužioca