Evropol: Ćelije džihadista postoje i u Crnoj Gori

Evropska policijska agencija smatra zapadni Balkan dominantno tranzitnom rutom za povratnike sa sirijskog i iračkog ratišta, a radikalizovane zajednice koje i dalje postoje u tim zemljama uključene su u vrbovanje i propagandne aktivnosti.

– U Crnoj Gori džihadističke zajednice uglavnom uključuju povratnike iz Sirije. Njeni članovi su formirali čvrsto zatvorene zajednice i sprovode propagandne aktivnosti s ciljem vrbovanja novih članova – navodi se u izvještaju Evropola “Teroristička situacija i trendovi u EU u 2019”. 

U izvještaju se ističe da bi povratnici iz Iraka i Sirije mogli predstavljati potencijalnu prijetnju Evropi u budućnosti. 

Iz Evropola podsjećaju da je u februaru 2018. godine bačena eksplozivna naprava na Ambasadu SAD u Podgorici. 

U izvještaju je naglašeno da u tom napadu nije bilo žrtava i da je napadač izvršio samoubistvo tako što je aktivirao drugu eksplozivnu napravu. 

Prema bezbjednosnim podacima, šest crnogorskih državljana poginulo je na ratištu u Siriji, osam njih vratilo se u Crnu Goru, jedan je uhapšen u Turskoj, a još trojica su ostala na području djelovanja nekadašnje terorističke organizacije Islamska država. Srna

Prethodni članakDanas Vidovdan
Naredni članakNapadi na srpske učenike u OŠ “Dragiša Ivanović” u Podgorici