Evropa nije spremna za embargo na ruski gas

Evropa nije spremna za zabranu isporuke ruskog gasa, rekao je šef austrijske energetske kompanije “OMV” Alfred Stern.

On je dodao da bi zabrana ruskog goriva rezultirala krizom u evropskoj industriji i njenoj ekonomiji.

– Mislim da danas nismo spremni za embargo, osim ako nismo spremni da prihvatimo posljedice. Јednu stvar treba svi da razumiju a to je da se naše snabdijevanje gasom ne obezbjeđuje sopstvenom proizvodnjom u Evropi, već snabdijevanjem iz Rusije – rekao je Stern za list Kurijer.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je juče novu rundu sankcija Moskvi, uključujući embargo na uvoz ruske nafte u Evropu. Međutim, evropski predstavnici nisu postigli dogovor o mogućim ograničenjima.

Tokom proteklih mjeseci, evropske zemlje su uvele nekoliko rundi sankcija Rusiji zbog specijalne operacije u Ukrajini.

Kao odgovor, u aprilu je predsjednik Vladimir Putin potpisao dekret kojim se nalaže da svi ugovori za isporuku gasa kompanijama iz “neprijateljskih zemalja” moraju biti plaćeni u ruskoj nacionalnoj valuti.

Ruski energetski gigant “Gasprom” obustavio je 27. aprila isporuke gasa po ugovorima sa bugarskom kompanijom “Bulgargaz” i poljskom “PGNiG” zbog odbijanja novog postupka plaćanja, podsjeća Sputnjik.

Prethodni članakSPEKTAKULARAN PREOKRET REALA ZA FINALE Rodrigo i Benzema krunisali kraljevsku pobjedu nad Sitijem (FOTO)
Naredni članakČović: Biće spriječeno stvaranje bošnjačke federacije