EVO KOLIKO POTROŠE TURISTI U MOSTARU

Jednodnevni posjetioci u Mostaru se zadržavaju kraće od pet sati te prosječno potroše oko 25 evra, kazao je Feni viši stručni saradnik u Turističkoj zajednici Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Ramiz Bašić, upozorivši da na području cijelog kantona nedostaje turističko-ugostiteljskih radnika svih profila.

– Najnovija istraživanja pokazala su da jednodnevni posjetioci Mostaru u prosjeku potroše cca 25 evra i od toga najviše na kupovinu 11 evra, dok su na ugostiteljske usluge u prosjeku izdvajali 14 evra – rekao je Bašić.

Za razliku od njih, dodao je, gosti koji ostvare noćenje u Mostaru (ili u nekom drugom mjestu u Hercegovini) u prosjeku troše 74 evra po osobi, od čega najviše potroše na izdatke za smještaj (57 posto ili prosječno dnevno 42 evra, ako se radi o hotelskom gostu), a znatni su i izdatci i za kupovinu te ugostiteljske usluge izvan smještaja (po 17 posto, ili 13 evra za pojedinačnu vrstu izdataka).

S druge stane, izdatci za kulturu iznosili su u prosjeku 4 evra po osobi na dan, a ostali oko 2 evra.

Takođe, istraživanja su pokazala da turisti u Mostaru, ostvare 2,5 noćenja pri čemu je većina ostvarila do 3 noćenja (80 posto).

Jednodnevni posjetioci se u Mostaru najčešće zadrže manje od 8 sati, njih 91 posto, a u prosjeku nešto kraće od 5 sati, kazao je Bašić, dodavši kako se najduže zadržavaju jednodnevni posjetioci iz Hrvatske (5 sati u prosjeku).

Napomenuo je kako o ukupnoj potrošnji na području HNK turistička zajednica nema podatke.

Bolja posjećenost stranih turista 

Po podacima Agencije za statistiku BiH, u Bosni i Hercegovini u martu 2022. turisti su ostvarili 83 472 posjete, što je više za 12,3 posto u odnosu na februar 2022. i za 97,5 posto više u odnosu na mart prošle godine.

Turisti su u martu ove godine ostvarili 179.613 noćenja, što je više za 3,1 posto u odnosu na februar 2022. i za 80,4 posto više u odnosu na mart lani.

– Slične pokazatelje, odnosno znatno povećane postotke i broja posjeta i broja noćenja imamo i u HNK  u prvim mjesecima ove godine, a većina turističkih radnika takođe očekuje dobru turističku sezonu – istaknuo je Bašić.

Broj noćenja stranih turista bio je manji za 6,3 posto u odnosu na mart 2022. i za 139,4 posto veći u odnosu na mart 2021. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Znači, naveo je viši stručni suradnik u Turističkoj zajednici HNK, imamo značajno povećanje stranih posjeta, što naročito ohrabruje turističke radnike.

U strukturi noćenja stranih turista u martu 2022. najviše noćenja ostvarili su turisti iz: Srbije (23,7 posto), Hrvatske (20,9 posto), Slovenije (7,4 posto), Turske (4,6 posto), Njemačke (4,3 posto) i Ujedinjenih Arapskih Emirata (4,0 posto) što je ukupno 64,9 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 35,1 posto noćenja, a slična je struktura posjeta.

Luksuzni turizam

Govoreći o luksuznom, tj. elitnom  turizmu i onome što se pod njime podrazumijeva, Bašić je kazao kako se na području HNK o njemu uopšte ne može govoriti, no da s druge strane luksuzni smještaj iz godine u godinu privlači sve veći broj gostiju.

–  Kada govorimo o luksuznom smještaju, možemo spomenuti luksuzne vile, odnosno kuće za odmor koje se nalaze najviše u okolini Mostara i koje se izdaju po mnogo većim cijenama za jednu noć nego ostali ‘klasični’ smještaj. Ovaj vid turizma u Hercegovini iz godine u godinu privlači sve veći broj gostiju pa se tako u zadnjih godinu dana i izgradilo dosta luksuznih objekata čak i na mjestima za koje se mislilo da neće nikada niko doći – napomenuo je Bašić.

Nedostatak turističkih radnika

Smatra da turističkom sektoru HNK nedostaje turističko-ugostiteljskih radnika svih profila.

Zbog povećanog turističkog prometa i broja gostiju tokom predsezone i očekivano “dobre” turističke sezone, Bašić naglašava kako vlasnici turističkih objekata izražavaju potrebu za kvalitetnim turističkim radnicima.

 

Prethodni članakSASTANAK U RAVNOM: Dogovoren niz zajedničkih projekata HNŽ-a i Dubrovačke županije
Naredni članakVIDEO Suze, baklje i sirene za Mateja u Splitu. Otac Nenad poslao emotivnu poruku