Evo koje su bolesti najveći faktor rizika za tešku formu kovida

Od početka epidemije od kovida je u Srpskoj preminulo 5.075 ljudi, a samo u ovom talasu bitku sa opakom bolešću izgubilo je 1.266 građana.

Najviše žrtva kovida registrovano je u starosnoj grupi od 65 do 79 godina 2.468, te kod starijih od 80 godina, gdje je zabilježeno 1.612 smrtnih slučajeva.

Epidemiolozi objašnjavaju da je starost najveći faktor rizika za tešku formu bolesti i smrtni ishod.

– Kad je riječ o kovidu, najugroženiji su stariji od 65 godina. Od ukupnog broja smrtnih ishoda u Srpskoj, više od 70 odsto su osobe koje su imale neko kardiovaskularno oboljenje, uključujući hipertenziju, a više od 30 odsto je imalo dijabetes – kaže za Srpskainfo epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS, dr Jela Aćimović.

Prema njenim riječima, osim starosti, faktor rizika je muški pol.

– Statistika pokazuje da su muškarci više izloženi teškim formama bolesti. Kad je riječ o hroničnim bolestima, faktori rizika za tešku kliničku sliku kovida su kardiovaskularne bolesti i dijabetes, a onda hronične plućne bolesti i gojaznost – objašnjava Aćimovićeva.

Prema njenim riječima, iako je obuhvat vakcinacijom protiv korona virusa najbolji među starijim grupama, on i dalje nije ni blizu onog koji je potreban.

– U kontaktu s tim pacijentima zdravstveni radnici treba da ih pitaju da li su se vakcinisali, ako nisu – zašto nisu, te da im objasne kako da se imunizuju. Među njima, puno je ljudi koji imaju neke hronične bolesti i koji misle da ne smiju da se vakcinišu. Međutim, sasvim je suprotno. Oni moraju da se vakcinišu, jer su ugroženi ako dobiju kovid. Ne treba da se plaše vakcine, nego bolesti – poručuje Aćimovićeva.

Srpskainfo

Prethodni članakTuča u Nevesinju, razbio sugrađaninu glavu
Naredni članakU Srpskoj zaraženo 300 osoba, čak 66 iz Hercegovine