Evo kakav nas je zemljotres pogodio

Profesor geografije iz Sarajeva Vedran Zubić oglasio se nakon što je Crnu Goru pogodio zemljotres jačine 5,4 stepena po Rihteru, a koji se osjetio i u BiH.

“Podaci ukazuju da se radi o plitkom zemljotresu čiji je epicentar 20 km sjeverozapadno od Plužina, a to je upravo zona subdukcije vanjskih Dinarida (Maglić). Generalni uzročnik svih potresa je aktivnost Jadranske mikroploče koja se podvlači pod ovaj dio Evrope. Ona je kriva za subdukciju, rast planina, ali i trusne aktivnosti. Vanjski Dinaridi, a to je regija koja ide u BiH južno od crte Grmeč – Zelengora i nastavlja dalje na istok, je zona navlake planinskih masiva. Između Golije i Durmitora je smještena dolina Pive koja skupa sa Tarom pravi Drinu. Upravo tu su u rasjednoj zoni smještene Plužine, mjesto epicentra jutrošnjeg potresa. Ovo mjesto je veoma seizmički aktivno pa je 2013. godine ovdje zabilježen potres od 4,2 stepena”.

Zemljotres ove jačine je, dodaje Zubić, iznimno jak za osjećaj, ali ne tako jak u razmjerama “svjetskih jačina”.

“Bar, grad u Crnoj Gori je prije pola stoljeća doživio seizmičku katastrofu. I Crna Gora je tektonski aktivna i političke granice nemaju veze sa zemljotresima. Ovo je regija dodira dvije geološke i tektonske mase. Osim spomenutih vanjskih Dinarida mezozojske starosti sjevernije je regija pračanskog paleozoika. Taj dodir različitiih petroloških segmenata izaziva vječnu mogućnost seizmičke aktivnosti”, navodi Zubić.

Regija je kraškog rastresitog prostora, a Zubić ističe da ovakvi zemljotresi destabiliziraju površinu krečnjaka te su mogući brojni odroni i ostali padinsko-gravitacijski elementi koji mogu napraviti više štete od samog potresa.

“Ono što se svi nadamo je da nema žrtava što je najvažnije u ovom trenutku. Valjda će tako i ostati. Reverzibilni trusovi se mogu javiti, a svakako ovih desetak sekundi nije bilo prijatno”, zaključuje Zubić. N1

Prethodni članakSerija zemljotresa uzdrmala BiH i Crnu Goru, Nema informacija o štetama
Naredni članakPokajanje, praštanje, molitva: Stiže nam Vaskršnji post