Evakuisani iz Gaze stigli u Mostar

Prva grupa bh. građana koji su evakuisani iz Gaze i njihovi srodnici palestinskog porijekla stigli su na aerodrom u Sarajevo iz Istanbula. Prema planu, druga grupa je takođe sinoć pošla iz Istanbula.

Savjet ministara Bosne i Hercegovine je usvojenom odlukom omogućilo da osim bh. građana evakuisanih iz pakla Gaze, u Bosnu i Hercegovinu mogu ući i s njima evakuisani srodnici palestinskog porijekla. Svi su iz Gaze izašli preko prijelaza Rafah, a potom iz Egipta prebačeni avionom u Istanbul, odakle je prva grupa doputovala u ponedjeljak popodne u Sarajevo.

Nakon što su doputovali na Sarajevski aerodrom, stigli su u ponedjeljak u Izbjegličko-prihvatni centar Salakovac kod Mostara. Njih su dočekale, između ostalih, ekipe Crvenog križa Grada Mostara, koji su im osigurali topli obrok, piše Avaz.

Također, ispred Centra su predstavnici Merhameta Mostar i Koordinacije humanitarnih udruženja i radnika Grada Mostara koji su pripremili lunch pakete za pristigle u Centar. Inače, ovaj Centar, osnovan prije 23 godine, djeluje pod okriljem Ministarstva. U jeku migrantske krize bio je krcat i u njemu je boravilo 270 osoba, isključivo, porodice s djecom. Prema posljednjim informacijama, Centar je prazan. U tom kompleksu je i Readmisijski centar. Ulazak u centar nije nikome dozvoljen.

Prethodni članakNeradni dan u Srpskoj
Naredni članakAuto sletio u rijeku, u toku potraga (FOTO)