EU uvodi carine na uvoz ruskog žita

BRISEL – Evropska unija priprema se uvesti carine na uvoz žitarica iz Rusije i Bjelorusije kako bi umirila poljoprivrednike i neke zemlje članice, izvijestio je u utorak Financial Times pozivajući se na izvore upoznate s tim planom.

Očekuje se da će Evropska komisija u narednim danima uvesti carinu od 95 evra po toni na žitarice iz Rusije i Bjelorusije, navodi FT, dodajući da će carine od 50 posto također biti uvedene na sjemenke uljarica i proizvode od njih.

Takva se odluka očekuje dok poljoprivrednici diljem Europske unije pozivaju na izmjene ograničenja koja su im postavljena u skladu sa Zelenim planom za rješavanje klimatskih promjena te na ponovno uvođenje carina uvozu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, koje su ukinute nakon ruske vojne intervencije 2022.

Kao i veći dio Evrope, Poljska je takođe bila zahvaćena prosvjedima posljednjih sedmica.

Poljski premijer Donald Tusk takođe se založio za zabranu uvoza ruskih i bjeloruskih poljoprivrednih proizvoda u Evropsku uniju.

(Index.hr)

Prethodni članakSjednica Savjeta ministara
Naredni članak(FOTO) “EVO JE, KONAČNO KEJT!” Javnost burno reagovala nakon što su osvanule nove fotografije, jedan detalj budi sumnju da je to princeza od Velsa