EU uputila žestoku kritiku Šmitu zbog nametanja izmjena Izbornog zakona

Evropska unija nije zadovoljna jer je Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, nametnuo izmjene zakona u Bosni i Hercegovini.
Kako je saopšteno nakon današnjih odluka Šmita, izvršne ovlasti visokog predstavnika treba koristiti “samo kao krajnju mjeru protiv nepopravljivih nezakonitih radnji.””EU očekuje da vlasti Bosne i Hercegovine provedu potrebne reforme kako bi osigurale da se izbori provedu u skladu sa evropskim standardima primjenom OSCE/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije, te osiguraju transparentnost finansiranja političkih stranaka”, naveli su iz EU.

EU je naglasila da je “opsežna međunarodna supervizija nespojiva s evropskom budućnošću BiH i očekuje od svih aktera da se ponašaju odgovorno i pokažu suzdržanost u periodu koji je pred nama.”

“Nakon odluke Evropskog vijeća da otvori pristupne pregovore, EU će nastaviti raditi s vlastima BiH na napredovanju na evropskom putu”, zaključili su na kraju.

Prethodni članakMara objavio novi singl ‘Povedi me’
Naredni članak“Nije lako da kažem kakve smo vijesti dobili” Vučić poručio da su ugroženi vitalni interesi Srbije i Srpske