EU lideri u četvrtak o vakcinama za zapadni Balkan

Nabavka vakcina za zapadni Balkan bit će jedna od tema razgovora lidera Evropske unije na sastanku 21. januara, najavljeno je u Briselu.

– Trebali bismo razgovarati o saradnji s trećim zemljama u vezi s vakcinama, koje treba tretirati kao globalno javno dobro. Pogledat ćemo kako možemo pomoći našim partnerima u susjedstvu i šire – poručio je predsjednik Evropskog vijaća Šarl Mišel (Charles Michel), prenosi Tanjug. 

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen (Leyen) već je ranije ocijenila da će vakcinacija protiv Covida-19 spasiti živote i pozvala zemlje članice da se pripreme za početak vakcinacije svojih građana, kao i u susjedstvu EU-a.

– Brinemo se i za naše susjedstvo. Evropska unija će koordinirati donacije vakcina iz zemlja članica, a koje će prvenstveno imati cilj da zaštite zdravstvene radnike na zapadnom Balkanu i u našem susjedstvu – rekla je Von der Leyen.

Zemlje zapadnog Balkana teško su pogođene koronavirusom, zbog čega su vlade tih država krenule u direktne pregovore sa proizvođačima vakcina. 

Srbija je 24. decembra počela imunizaciju vakcinisanjem premijerke Ane Brnabić, koja je primila “Pfizerovu” dozu vakcine.

U tu zemlju su još stigle i prve količine ruske vakcine “Sputnjik V”, kao i kineski “Sinofarm”. Vlasti Crne Gore pregovaraju s više kompanija, s onima koje imaju odobrenje za korištenje u Evropi te s proizvođačima iz Rusije i Kine.

BiH je posljednja po nabavci vakcina.

U Albaniji je taj proces već počeo, a zvaničnici ističu da su uspjeli nabaviti prvih pola miliona doza vakcina “Pfizer” direktnim pregovorima s ovom kompanijom, dok su istovremeno otvorena još četiri bilateralna kanala sa četiri države.

Sjeverna Makedonija je u pregovorima s Bugarskom, Poljskom, Austrijom i Grčkom.Posljednje vakcine mogle bi doći u Bosnu i Hercegovinu, jer se vlasti još oslanjaju na međunarodni mehanizam COVAX, preko kojeg je Bosna i Hercegovina naručila 1,23 miliona doza vakcina, piše Tanjug.