Eskobar: Prijeti regionalni sukob na KiM

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak održali su javnu diskusiju u Atlantskom savjetu o situaciji na sjeveru Kosova i Metohije i mogućim rješenjima za aktuelnu krizu.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je veoma zabrinut zbog situacije na Kosovu i Metohiji koja, kako je ocijenio, ima potencijal da postane regionalni sukob.

Eskobar je naveo da dvojca lidera, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, moraju da prihvate evropski plan, i da “drugog izbora nema”.

Miroslav Lajčak je dodao da je deeskalacija krize na Kosovu neophodna inače će u protivnom biti žrtava.

Govoreći o održavanju novih izbora, Lajčak je ocijenio da u ovom trenutku nema politčke volje za to.

– Nema roka, ali moramo da poyovemo da se što pre održe izbori, ali u ovom trenutku nema političke volje da se održe izbori. Lideri obje strane će doći u Brisel, sastanak će se održati. Bitno je da ljudi što prije nastave sa normalnim životom. Radimo na datumu. Reći “ne” pozivu na sastanak bi bio veoma ozbiljan i negativan potez – rekao je Lajčak.

Lajčak je ocijenio da je ohridski sporazum je obavezujući i istakao da ćemo u zavisnosti da se sada bira između sukoba ili deeskalacije.

Prethodni članakViše djece povrijeđeno na trampolini u banjalučkom parku
Naredni članakEpilog teške nesreće na ulazu u Mostar: Uprkos naporima ljekara, djevojka je preminula