Eskobar od Kurtija nije dobio uvjeravanja o posvećenosti normalizaciji

Specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da od predsjednika Vlade samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija nije dobio uvjeravanja o posvećenosti normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, odnosno o predstavljanju nacrta Statuta Zajednice srpskih opština u sutrašnjoj rundi dijaloga u Briselu.

– Kurti se nije obavezao da će to učiniti. U suštini onoga na šta se obavezao jeste da će prisustvovati sastancima u Briselu i ništa više od toga – rekao je Eskobar.

On je ukazao da su već vidljive posljedice koje bi mogle nastati, ukoliko Beograd i Priština propuste priliku za normalizaciju odnosa, navodeći da je riječ o mjerama koje je uvela EU, a koje se odnose na nemogućnost napretka u pojedinim od mehanizama pristupnog procesa.

– Mislim da će EU željeti da vidi jasne signale o zainteresovanosti za primjenu sporazuma o normalizaciji dok bude razmatrala u kolikoj mjeri je Srbija napredovala u pristupnom procesu – rekao je Eskobar i dodao da SAD nastavljaju da snažno podržavaju dijalog koji predvodi EU.

Eskobar je naglasio da su sve strane saglasne, uključujući i Prištinu, da izlaznost od samo tri procenta na izborima na sjeveru Kosova i Metohije nije dugoročno rješenje za opštinske vlasti i naveo da su Albanci – gradonačelnici opština na sjeveru Kosova i Metohije odlučili da preuzmu neke od opštinskih zgrada bez koordinacije sa međunarodnom zajednicom.

– Ukazivali smo vlastima Kosova da nema potrebe za eskalacijom tenzija postavljanjem gradonačelnika u te zgrade – izjavio je Eskobar za Glas Amerike.

On je dodao i da je međunarodna zajednica zabrinuta zbog akcija jedinica takozvane specijalne kosovske policije, eksproprijacije zemljišta i planiranog iseljavanja nekih od institucija koje predvode Srbi.

– Nastavićemo da tražimo od Vlade Kosova da ostane u bliskom kontaktu sa NATO i Kforom na terenu. Važno je spriječiti bilo kakav vid pogrešnih procjena – zaključio je Eskobar.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se u Briselu sastati sa premijerom samoproglašenog Kosova Aljbinom Kurtijem.

Prethodni članakPerić: Pravosuđem upravlja politika, mafija i stranke
Naredni članakDodijeljene MTV VMA nagrade: Taylor Swift ušla u istoriju