Eskobar: Ne postoji mogućnost otcjepljenja Republike Srpske

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je sa zamjenikom američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom predsjednika SAD za zapadni Balkanu Gabirelom Eskobarom.

Sagovornici su razgovarali o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD za zapadni Balkan istakao je da što prije treba izvršiti integraciju zapadnog Balkana u EU jer su ljudi Balkana povezani s Evropom u ekonomskom i kulturnom smislu.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić istakao je kao ohrabrujuću činjenicu da proširenje EU na zapadni Balkan nije isključeno. Zajednički je konstatovano da integracija u EU može biti faktor stabilizacije političkih prilika u regiji.

Eskobar je izrazio punu podršku suverenitetu i terirorijalnom integritetu BiH, te da ne postoji nikakva ustavna mogućnost za otcjepljenje manjeg bh. entiteta. Osudio je najavu poteza člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS koji vode ka eskalaciji.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da na provokacije Dodika se neće nasjedati, te da strogo insistira samo na institucionalnom odgovoru i radu Tužilaštva BiH.

Specijalni izaslanik predsjednika SAD za zapadni Balkan Gabirel Eskobar naveo je da je upravo takav liderski pristup u rješavanju problema ono što SAD podržavaju.

Predsjedavajući Komšić upoznao je specijalnog izalazanika predsjednika SAD o policijskoj vježbi koja će se održati sutra u Istočnom Sarajevu, Doboju i Prijedoru u kojoj učestvuju MUP i Žandarmerija RS, te da je jasno kako je riječ o još jednom provokativnom potezu s ciljem proizvodnje konflikta, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Prethodni članakDodik: Američka ambasada epicentar nestabilnosti u BiH
Naredni članakU FBiH će propasti više od 200.000 doza vakcina