Erdogan pristao da ratifikuje članstvo Švedske u NATO

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pristao je da turskom parlamentu uputi pristupni protokol Švedske u NATO što je prije moguće, rekao je generalni sekretar Alijanse Јens Stoltenberg.

– Srećan sam što mogu da saopštim da je predsjednik Erdogan pristao da uputi pristupni protokol za Švedsku turskom parlamentu što je prije moguće, i da blisko sarađuje sa parlamentom da osigura ratifikaciju – rekao je Stoltenberg novinarima.

Stoltenberg je rekao da ispunjenje zahtjeva Švedske za članstvo u Alijansi predstavlja “istorijski korak”.

Američki predsjednik DŽozef Bajden imaće sutra bilateralni susret sa turskim predsjednikom u Litvaniji na marginama samita Alijanse, saopšteno je iz Bijele kuće.

NATO: Turska će Skupštini proslediti Protokol o pristupanju Švedske

Turska će proslijediti Protokol o pristupanju Švedske Velikoj narodnoj skupštini i blisko sarađivati sa Skupštinom kako bi obezbedila ratifikaciju, navodi se u saopštenju NATO-a nakon zajedničkog sastanka turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, švedskog premijera Ulfa Kristersona i generalnog sekretara NATO-a Јensa Stoltenberga.

Dodaje se da su od posljednjeg samita, NATO, Švedska i Turska blisko sarađivale na rješavanju legitimnih bezbjednosnih zabrinutosti Turske.

– Kao dio tog procesa, Švedska je izmijenila ustav, promijenila zakone, značajno proširila saradnju u borbi protiv terorizma protiv PKK i nastavila izvoz oružja u Tursku, što je sve korake predviđeno Trilateralnim memorandumom dogovorenim 2022. godine – navodi se u saopštenju.

Ističe se da su Švedska i Turska saglasne da nastave saradnju u okviru Trilateralnog stalnog zajedničkog mehanizma uspostavljenog na Samitu NATO-a u Madridu 2022. godine i u okviru novog bilateralnog sporazuma o bezbjednosti.

– Na prvom sastanku ovog Pakta o bezbjednosti, Švedska će predstaviti mapu puta kao osnovu svoje stalne borbe protiv terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama ka punoj primjeni svih elemenata Trilateralnog memoranduma, uključujući član 4 – poručuje se u saopštenju NATO-u i dodaje da Švedska ne pruža podršku organizacijama koje su u Turskoj proglašene za terorističke.

Dodaje se da su se Švedska i Turska saglasile da je saradnja u borbi protiv terorizma dugoročan napor, koji će se nastaviti i nakon prijema Švedske u NATO.

Generalni sekretar Stoltenberg je takođe potvrdio da NATO kategorički osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima i manifestacijama.

Istovremeno, NATO će značajno intenzivirati svoj rad u ovoj oblasti, uključujući i imenovanje, prvi put u istoriji NATO, specijalnog koordinatora za borbu protiv terorizma.

– Posvećeni smo principu da ne bi trebalo da postoje ograničenja, barijere ili sankcije za trgovinu i ulaganja u odbranu među saveznicima. Radićemo na otklanjanju takvih prepreka – poručuju iz NATO-a.

Dodaje se da su se Ankara i Stokholm dogovorili da ojačaju ekonomsku saradnju, preko Zajedničkog ekonomskog i trgovinskog komiteta Turske i Švedske (ЈETCO).

– I Turska i Švedska će nastojati da maksimalno iskoriste mogućnosti za povećanje bilateralne trgovine i investicija. Švedska će aktivno podržati napore za oživljavanje procesa pridruživanja Turske EU, uključujući modernizaciju carinske unije EU-Turska i liberalizaciju viznog režima – zaključuje se u saopštenju Alijanse.

Prethodni članakKordić i Marić: Činimo sve što je moguće da bazen što prije bude gotov
Naredni članakMilatović posjetu Beogradu završio susretom sa patrijarhom Porfirijem