Epidemija morbila ubrzano se širi, hospitalizovano nekoliko djece

Epidemija morbila u Bosni i Hercegovini i dalje se ubrzano širi.

S 112 registrovanih slučajeva, epidemija morbila proglašena je u petak i u Brčko distriktu. U Republici Srpskoj prijavljeno je gotovo 200 slučajeva, dok je u Federaciji Bosne i Hercegovine registrovano više od dvije hiljade oboljelih.

Sarajevo, Tuzla i Bijeljina gradovi su koji posljednjih mjeseci vode bitku s epidemijom morbila. Posljednjih dana zabilježen je novi skok broja oboljelih i u Bijeljini, jer se bolest pojavila u dva velika vrtića, piše BHRT.

“Bijeljina trenutno službeno u RS ima najviše prijavljenih slučajeva, međutim vidimo da je i Brčko prijavilo epidemiju na području distrikta, a vidimo i da na području FBiH, TK i sarajevskog kantona ima veliki broj slučajeva”, kazao je epidemiolog Mladen Grujičić.

Da se broj zaraženih rapidno povećava svakoga dana najbolje pokazuju podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u posljednjih deset dana. Od 20. do 29. maja u Federaciji BiH prijavljeno je čak 565 slučajeva morbila, najviše u Kantonu Sarajevo, ZDK i TK. S druge strane, u Republici Srpskoj do sada je prijavljeno više od 200 oboljelih, među kojima najveći broj djece starosti od jedne do četiri godine.

Među oboljelim je i sedam beba mlađe od godinu dana. Ništa bolja situacija nije ni u Brčko Distriktu, gdje je također proglašena epidemija i gdje je registrovano 112 slučajeva.

Visoka temperatura, osip po koži, kašalj i curenje nosa, samo su neki od simptoma.

“Ali su kliničke slike često popraćene s upalama pluća, to nas je malo iznenadilo. Nekoliko djece je moralo da bude hospitalizovano u kliničkom centru Banja Luka. Jedno dijete ako dobije morbile, ako uđe u grupu nevakcinisane djece, od 17 do 18 ljudi inficira okolo”, opominje pedijatar Stojanka Škorić.

Ljekari ističu da je najbolja zaštita vakcinacija.

“Mi na primjer smo sada dali više doza nego za cijelu prošlu godinu, a opet prošle godine više nego 2021.,2022. i 2020. godine”, navodi Grujičić. Morbile su visokozarazna bolest. Virus morbila je aktivan u zraku ili na zaraženoj površini do dva sata. U slučaju izloženosti virusu, obolijeva najmanje 95 odsto nevakcinisanih osoba.

Prethodni članakTijelo žene nađeno u stanu: Uhapšen njen suprug
Naredni članakDodik: Srpska sprečava direktnu isporuku oružja Kijevu iz FBiH