ELEKTROPRIVREDE SRPSKE I CRNE GORE O IZGRADNjI HE “SUTORINA”

TREBINjE- Rukovodioci elektroprivreda Republike Srpske i Crne Gore razgovarali su danas o podizanju nivoa saradnje ta dva preduzeća i realizaciji zajedničkih energetskih projekata, a najvažniji od njih je izgradnja Hidroelektrane /HE/ “Sutorina”, potvrđeno je Srni u “Elektroprivredi Republike Srpske” /ERS/.

Na sastanku Uprave Mješovitog holdinga ERS-a, matičnog preduzeća iz Trebinja i Odbora direktora “Elektroprivrede Crne Gore” /EPCG/, održanom u sjedištu tog preduzeća u Nikšiću, zaključeno je da su potencijali za objekte iz obnovljivih izvora veliki i neki od njih su nemogući bez zajedničkog rada – za dobrobit stanovništva, lokalnih zajednica, ali i privrede uopšte.

“Sagledane su mogućnosti višeg nivoa saradnje dvije elektroprivrede, s ciljem povećanja efikasnosti i profitabilnosti tih sistema”, naveli su u “Elektroprivredi Republike Srpske”.

Na sastanku je razmatrana i mogućnost iskorištenja voda rijeke Trebišnjice u energetske svrhe i svrhe vodosnabdijevanja crnogorskog primorja.

Za projekat HE “Sutorina”, istakli su sagovornici, već postoji određena projektna dokumentacija, elaborati i studije i “Elektroprivreda Crne Gore” je uputila inicijativu “Elektroprivredi Republike Srpske” za aktuelizaciju postojeće dokumentacije.

Na sastanku su razmijenjena i iskustva i položaj ta dva preduzeća u energetskoj tranziciji i reorganizaciji tih sistema.

Prethodni članakObukli se u navijače da bi ih primio gradonačelnik
Naredni članakVUJADINOVIĆ: IZETBEGOVIĆ VUČE BiH U ŽIVO BLATO