Ekstremne grupe u četiri krajiška grada

Nekoliko radikalnih vjerskih zajednica prisutno je u Krajini, a na to ukazuje Konačan izvještaj o stepenu implementacije Akcionog plana za sprovođenje Strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma, dokument Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, koji je u procesu konsultacija.

Kako je doslovno navedeno u tom izvještaju, ekstremne vjerske zajednice locirane su u Bužimu, Velikoj Kladuši, Cazinu i Bihaću, pišu Nezavisne novine.

U dokumentu je ukazano na činjenicu da su upravo sa tog područja Husein Bilal Bosnić i Husein Erdić.

– Zbog svoje bliske povezanosti sa ekstremnim vjerskim grupama i zajednicama u Austriji, vjeruje se da je Krajina ulazna tačka za fondove koji se koriste za podršku stvaranju izolovanih ekstremnih sela u BiH /Gornja Maoča, Dubnica i Bosanska Bojna/ – ističe se u izvještaju.

U izvještaju je navedeno da Federalna uprava policije u saradnji sa kantonalnim MUP-ovima kontinuirano radi na identifikaciji objekata koji se koriste za upražnjavanje vjerskih aktivnosti koje po prirodi nisu u okviru vjerskih zajednica /tzv. paradžemati”.

Prethodni članakDjevojčicu napio i obljubio, za ćutanje nudio posao njenoj majci
Naredni članakNOVA ODLUKA: BORCI REPUBLIKE SRPSKE SA PREBIVALIŠTEM U FEDERACIJI PONOVO SE TREBAJU PRIJAVITI ZA MJESEČNO PRIMANJE