EGIĆ SUTRA U NEVESINJU NA OBILJEŽAVANJU MITROVDANSKIH BITAKA

BANJALUKA – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić prisustvovaće sutra u Nevesinju obilježavanju mitrovdanskih bitaka 1992. i 1994. godine.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja od republičkog značaja počeće u 9.00 časova Svetom arhijerejskom liturgijom u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, najavljeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

Kod centralnog spomenika na gradskom trgu u 11.30 časova biće služen pomen poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, a u 11.45 časova predviđeno je polaganje vijenca i cvijeća, kao i obraćanje zvaničnika.

U 12.00 časova biće održana svečana akademija u Domu kulture “Nebojša Glogovac”.

Događaj organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Prva Mitrovdanska bitka je jedna od najvećih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta brojnijeg neprijatelja.

Pripadnici Nevesinjske brigade sukobili su se sa 15.000 pripadnika Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, koji su, praćeni jakom artiljerijom, krenuli na Nevesinje radi spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na tadašnju jugoslovensku granicu.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginuo je 41 borac Vojske Republike Srpske i jedan civil, dok je oko 100 boraca lakše i teže ranjeno.

U drugoj Mitrovdanskoj bici 1994. godine poginulo je 26 pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih su četvorica ubijena nakon zarobljavanja, dok je 68 boraca ranjeno.

Za vojničke zasluge u mitrovdanskim i drugim bitkama Nevesinjska brigada je prva u Republici Srpskoj odlikovana najvišim vojničkim priznanjem – Ordenom Nemanjića.

Prethodni članakCoca-Cola potvrdila da je jedno trovanje u Hrvatskoj povezano s njihovim pićem
Naredni članakUžas u Velikoj Kladuši: Namamio mladića u stan pa ga silovao!