Egić: Kreće isplata nepovratnih novčanih sredstava za stambeno zbrinjavanje!

U toku ovog mjeseca kreće isplata nepovratnih novčanih sredstava u iznosu do 8.000 maraka, rekao je Danijel Еgić, ministar rada i boračko invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske.

Radi se o nepovratnim sredstvima o stambenom zbrinjavanju boračkih kategorija, za koje su pripadnici ove kategorije konkurisali 2019. godine.

“U saradnji sa Ministarstvom finansija i određenim uštedama u radu Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite obezbjedili smo 500.000 maraka za isplatu nepovratnih novčanih sredstava u iznosu do 8.000 po uredbi Vlade iz 2019. godine. U prvom krugu obuhvatićemo nekih 18 opština i u tim opštinama će već u toku ovog mjeseca krenuti isplata, a u toku naredne godine nastavljamo taj proces i isplaćujemo ta sredstva. Bitno je reći da će to biti u onim opštinama u kojim je taj proces završen. S obzirom da se to radi na nivou lokalnih zajednica, kada ti spiskovi budu završeni, mi kao Ministarstvo vršimo isplatu”, rekao je Еgić za ATV.

Ministar je rekao da su Budžetom Srpske predviđena dodatna izdvajanja za boračke kategorije

“Povećanje sredstava za ove kategorije je već obezbijeđeno u rebalansu Budžeta, biće 23 miliona maraka do kraja ove godine. 20 miliona biće utrošeno prema Uredbi Vlade za uvođenje boraca svih kategorija u pravo ostvarivanju mjesečnog boračkog dodatka, a ostatak od će biti za povećanje ličnih i vojnih invalidnina, od 10 odsto, odnosno dva puta po pet odsto do kraja ove godine”, kaže Еgić.

Vlada uvijek nastoji da poboljša status boraca. Izdvajaju se značajna sredstava, ali uvijek može bolje, kaže ministar.

“Ako gledamo mjesečni dodatak, Srpska izdvaja i do 3 puta više sredstava nego FBiH. Naša Vlada isplaćuje oko 150 miliona, dok je u FBiH oko 50, a pritom kod njih nisu obuhvaćene sve kategorije”, kaže Еgić.

Prethodni članakZabava za pamćenje: Brena, Rozga i Prijovićeva zapjevale “Hajde da se volimo” (VIDEO)
Naredni članakDodik: Evropski put BiH nije sporan za Srpsku, ali mora se poštovati Ustav