EFIKASNOST RUSKE VAKCINE “SPUTNJIK PET” OKO 95 ODSTO

Klinička ispitivanja ruske vakcine protiv virusa korona “sputnjik pet” u Bjelorusiji pokazala su njenu visoku efikasnost, oko 95 odsto, izjavio je ambasador Rusije u Minsku Dmitrij Mezencev.
“Klinička ispitivanja, u kojima je učestvovalo 100 građana Bjelorusije, pokazala su visoku efikasnost ruske vakcine. To je veoma važan rezultat”, rekao je Mezencev za Televiziju “Rusija 24”.

Prema njegovim riječima, Moskva sada očekuje da bjeloruski partneri registruju vakcinu u skladu sa strogim regulatornim okvirom Ministarstva zdravlja i Vlade Bjelorusije.

On je istakao da će se nakon toga razgovarati o slanju značajne serije vakcina u Bjelorusiju, prenosi “Sputnjik”.

“Taj posao se odvija istovremeno sa pregovorima o zajedničkoj proizvodnji vakcine”, rekao je Mezencev.

Trenutno je odobrena i sprovodi se treća faza kliničkih ispitivanja ruske vakcine u Bjelorusiji, UAE, Venecueli i drugim zemljama. Više od 50 zemalja je podnijelo zahtjev za nabavku oko 1,2 milijarde vakcina “sputnjik pet”.

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u avgustu prvu vakcinu na svijetu za prevenciju kovida 19 koju je razvio Naučnoistraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” i proizveo zajedno sa Ruskim fondom za direktne investicije.