ECB: Evropska podružnica ruske Sberbanke “propada ili će vjerovatno propasti”

Evropska područnica ruske državne Sberbanke vjerovatno će propasti nakon sankcija, saopćila je Evropska centralna banka.

Evropska podružnica ruske državne Sberbanke vjerovatno će propasti nakon sankcija, saopćila je Evropska centralna banka.

“Evropska centralna banka (ECB) ocijenila je da Sberbank Europe AG i njene dvije podružnice u bankarskoj uniji, Sberbank d.d. u Hrvatskoj i Sberbank banka d.d. u Sloveniji, propadaju ili će vjerovatno propasti zbog pogoršanja njihove likvidnosti”, navodi se u saopštenju ECB-a.

Najnoviji razvoj za rusku banku dolazi nakon evropskih sankcija u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu.

Evropska centralna banka preduzela je mjere protiv Sberbank Europe AG i njenih područnica u Hrvatskoj i Sloveniji nakon što je utvrdila da u bliskoj budućnosti banka vjerovatno neće moći platiti svoje dugove ili druge obaveze po dospijeću. Sberbank Europe je na kraju 2020. imala 12,9 milijardi eura (14,4 milijarde dolara) imovine, navodi se na njenoj web stranici.

Sberbank Europe sa sjedištem u Austriji i njene podružnice “nalaze se pred značajnim odlivom depozita kao rezultat uticaja geopolitičkih tenzija na reputaciju”, navodi se u saopštenju ECB-a. “To je dovelo do pogoršanja njene likvidnosne pozicije. I nema dostupnih mjera sa realnom šansom da se ova pozicija vrati na nivou grupe unutar bankarske unije.”

Prethodni članakKljučni dan za Ukrajinu; Odvojene sjednice SB i Generalne skupštine UN-a
Naredni članakBingo: Dovoljne zalihe osnovnih životnih namirnica