Džonson: Nema alternative zatvaranju

Britanski premijer Boris Džonson obrazložiće danas da nema alternative zatvaranju Engleske, a Donji dom parlamenta priprema se da se izjasni o novim mjera za obuzdavanje drugog talasa pandemije kovid-19.

Kako podsjeća Rojters, pošto se tokom prošlog mjeseca opirao pritiscima da se ponovo uvede zatvaranje na nacionalnom nivou, Džonson je u subotu objavio da će nove restriktivne mjere biti uvedene u Engleskoj od ponoći u četvrtak i trajati do 2. decembra.

Ujedinjeno Kraljevstvo, koje ima najviše umrlih od kovid-19 u Evropi, bori se sa više od 20.000 novooboljelih dnevno, a naučnici upozoravaju da bi ove zime moglo da dođe do najgoreg scenarija, odnosno da broj umrlih pređe 80.000.

“Podaci naših naučnika ukazuju da ako ne djelujemo sada, suočićemo se ove zime sa dva ili više puta većim brojem umrlih nego u prvom talasu”, prenosi Rojters da će, kako navode u njegovom kabinetu, danas reći Džonson.

“Suočeni sa ovim brojkama, nema alternative, nego nego preduzeti akciju na nacionalnom nivou”, reći će, prema agenciji, premijer.

U Britaniji je od početka pandemije umrlo 46.717 ljudi.

Prema novim mjerama, prodavnice koje prodaju osnovnu robu, škole i fakulteti nastaviće da rade, ali će pabovi i restorani biti zatvoreni, osim za isporuke.

Poslanici će o novim mjerama glasati u srijedu, a i opoziciona Laburistička partija saopštila je da će ih podržati.

Ostale pokrajine Ujedinjenog Kraljevstva – Škotska, Vels i Sjeverna Irska, donose svoje sopstvene mjere za zatvaranje, i već su prošlog mjeseca uvele oštrija zdravstvena ograničenja.

Ministar Majkl Gov izjavio je u nedjelju da će zatvaranje zemlje biti produženo i poslije 2. decembra, ako bude potrebno, mada Rojters navodi da će Džonson reći da to nije u planu.