DVIJE VLADE JEDNOGLASNO USVOJILE DEKLARACIJU O ZAJEDNIČKOJ BUDUĆNOSTI SRPSKOG NARODA

Na zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije usvojena je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda.

Deklaracija je usvojena jednoglasno.

Deklaracija je usvojena na sjednici koja se održava u okviru Svesrpskog naroda.

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su odluku o hitnoj pripremi konkursa za idejno rešenja izgradnje memorijalnih centara za obiljžavanje mjesta stradanja u Donjoj Gradini i u Beogradu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas ranije da deklaracija rehabilituje srpski nacionalni interes i da će svi biti ponosni na njeno usvajanje.

– Deklaracija je suštinski nacionalni dokument, dala je odgovore na mnoge izazove i na ono što treba činiti u budućnost – rekao je Dodik na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske.

Zaključeno je da se Deklaracija mora usvojiti na nacionalnim parlamentima i da svaki novi ministar u obje vlade za prvi zadatak ima da se sastane sa kolegom iz druge vlade i razmijeni planove.

U deklaraciji se radi o četiri osnovna stuba. Prvi je zasnovan na kulturi sjećanja, drugi je vezan za političku saradnju, ne samo između Srpske i Srbije već i sa ostalim srpskim političarima iz regiona. Treći aspekt je ekonomska saradnja, razvoj infrastrukture i zajedničkih projekata. Četvrti element je zajednička vizija budućnosti.

Prethodni članakVučić: Srbija je tu i nigde neće otići, uz Srpsku je
Naredni članakPatrijarh Porfirije: Pečat srpskog naroda je njegova duhovnost