“Dva su zadatka pred nama” Tegeltija zahvalio Sijartu na do sada najvećoj donaciji vakcina (FOTO)

САРАЈЕВО, 5. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, премијер ФБиХ Фадил Новалић и министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто на конференцији за новинаре на Међународном аеродрому у Сарајеву.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i premijer Federacije Bih (FBiH) Fadil Novalić dočekali su danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevu ministra spoljnih poslova i trgovine Mađarske Petera Sijarta koji je BiH uručio donaciju od 200.000 vakcina “sinofarm”.

Ovo je do sada najveća pojedinačna donacija vakcina i zbog toga se u ime Savjeta ministara i građana BiH najiskrenije zahvaljujem Vladi Mađarske i gospodinu Sijartu lično, rekao je Tegeltija novinarima.

On je pojasnio da je današnja donacija rezultat njegovih i Novalićevih napora da obezbijede kupovinu vakcina od Mađarske, ali da je ovaj projekat, na obostarno zadovoljstvo, rezultirao donacijom.

FOTO: SRNA

Prema njegovim riječima, do sada je u BiH stiglo 928.000 vakcina protiv virusa korona, te da se u drugom kvartalu godine očekuje još 1.128.000 doza vakcina.

Tegeltija je apelovao na građane BiH da se pripreme za što veći odziv za imunizaciju, s obzirom na procjene da bi mogao da stigne novi val virusa korona.

Zahvaljujući se na toplom prijemu, Sijarto je rekao da je proteklih godinu i po dana bio težak period za sve države svijeta koje su se suočile sa raznim poteškoćama, a posebno sa pandemijom virusa korona.

– Dva su zadatka pred nama – zaštita i očuvanje života ljudi, a drugi jedino sredstvo za očuvanje ljudskih života vakcinama. Ovo je Vlada Mađarske prepoznala i veoma uspješno je sprovela imunizaciju svojih građana, tako da je u situaciji da pomaže drugima – rekao je Sijarto.

Novalić se zahvalio Vladi Mađarske koja se nesebično odazvala na apel vlasti BiH i obezbijedila ovu izuzetno vrijednu donaciju.

Prethodni članakU Savjetu bezbjednosti UN ukazano da Srpsku moraju uvažavati
Naredni članakVelež odredio cijene ulaznica