Dubrovčani od BiH traže zaustavljanje izgradnje aerodroma u Trebinju

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković zatražio je od Savjeta ministara BiH da zaustavi izgradnju aerodroma u Trebinju dok se ne ispita uticaj na okolinu preko državnih granica i utvrdi nepostojanje uticaja na izvorište rijeke Omble, piše hrvatska agencija HINA.

Franković je dopis Savjetu ministara BiH i Kabinetu Predsjedavajućeg SM Zoranu Tegeltiji uputio povodom donesenog Memoranduma između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Srbije kojim se ‘utvrđuju osnovni pravci buduće saradnje, s ciljem realizacije projekta Izgradnja aerodroma Trebinje”.

Gradonačelnik Dubrovnika podsjetio je da su, osim Republike Hrvatske, Bosna i Hercegovina i Srbija potpisnice Konvencije o procjeni uticaja na okolinu preko državnih granica, tzv. ESPOO Konvencije, kao i Protokola o strateškoj procjeni okoline, uz Konvenciju o procjeni uticaja na okolinu preko državnih granica (SEA protokol).

”Izgradnja aerodroma spada u popis aktivnosti odnosno zahvata na koje se primjenjuju načela i odredbe ESPOO konvencije i SEA protokola te zbog toga izražavamo nezadovoljstvo dosadašnjim tokom aktivnosti i nepostojanjem inicijative za dijalog s nadležnim tijelima zainteresovanih država po ovom, ekološki, značajnom pitanju“, istaknuo je Franković.

”Ne ulazeći ekonomske i ostale aspekte izgradnje aerodroma na teritoriju druge države, apelujemo te, pozivajući se na odredbe navedene međunarodne legislative, zahtijevamo od nositelja projekta da bez odlaganja obustavi planirane buduće aktivnosti po ovom projektu, sve dok se ne ispune uvjeti ESPOO konvencije i SEA protokola, odnosno dok se ne provedu sva potrebna ispitivanja utjecaja na okoliš preko državnih granica i dok se činjenično utvrdi nepostojanje uticaja koji bi izgradnja aerodroma imala na izvorište rijeke Omble“, naveo je Franković.

Iz dubrovačke gradske uprave ističu da bi, prema dostupnim informacijama, budući eorodrom trebao biti smještena u krškom i izrazito vodopropusnom terenu kod naselja Taleža u Republici Srpskoj, udaljenog oko 8,5 kilometara od izvora Omble.

 

Prethodni članakĆurić o opstrukcijama izgradnje aerodroma: Ako Bisera neće da pomogne, neka ne odmaže
Naredni članakPetrović: Postavljanje solarnih panela na kućama moguće već krajem godine