DRAMATIČNI SNIMCI, VODA NEKONTROLISANO TEČE Detalji napada na branu kod Hersona: Poplavni talas stigao do naselja, Dnjepar RASTE!

A satellite image shows Nova Khakovka Dam in Kherson region, Ukraine June 5, 2023. Maxar Technologies/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MUST NOT OBSCURE LOGO.

Nakon što je oštećena brana hidroelektrane Kahovka, nivo vode počinje postepeno da raste i već je stigao do nekih naselja, piše ukrajinski portal Obozrevatel.

Kod Nove Kahovke nivo vode je, kako prenosi RIA Novosti, porastao za 10 metara.

Ugrožene su i desna i lijeva obala Hersonske oblasti, mada više lijeva, jer je ona niža.

Na desnoj obali već je najavljena evakuacija naselja Nikolaivka, Olhivka, Lavov, Tjaginka, Ponjativka, Ivanivka, Tokarivka, Pridniprovske i delimično Herson (ostrvo Ostriv/Korabelj).

Prethodno su na internetu objavljivane mape teritorije potencijalno ugrožene poplavama.

Stanovnicima nizvodno od brane Nova Kahova na reci Dnjepar u Hersonu rečeno je da „učine sve što je u njihovoj moći da spasu svoj život“, rekao je šef ukrajinske regionalne vojne administracije u Hersonu.

Ukrajinski novinar i bloger Kostjantin Riženko izvijestio je u utorak u 7:35 da je voda već porasla za 1,5 metar , ali nije precizirao gdje tačno.

Brojni Telegram kanali noćas su prenijeli informacije da je Kahovska hidroelektrana, koja je pod kontrolom ruskih snaga, navodno potpuno uništena, a neki su objavili snimke srušene brane.

„Bilo je nekoliko pogodaka u dva sata ujutru u gornjem dijelu hidroelektrane … i on je srušen. Brana nije uništena i to je velika sreća“, rekao je Vladimir Leontjev, načelnik ruske administracije Novokahovskog gradskog okruga.

Dodao je da je nivo vode nakon toga nizvodno porastao za 2,5 metara.

Uništeno 11 od 28 ventila na brani

Ruski gradonačelnik Nove Kahovke Vladimir Leontjev potvrdio je da su noćni napadi na hidroelektranu Kahovka doveli do uništenja ventila, a da je voda počela da nekontrolisano teče nizvodno, navodi TASS.

„Oko 2 sata ujutru izvršen je niz brojnih udara na hidroelektranu Kahovskaja, koji su uništili šonore, tako običan narod naziva ventile. Kao rezultat toga, voda iz akumulacije Kahovka počela je da nekontrolisano teče nizvodno“, rekao je on novinarima.

Prema njegovim rečima, uništene su površinske strukture.

Leontjev je napomenuo da još uvek nema potrebe za evakuacijom stanovnika Nove Kahovke. On je dodao da je na poslu svo rukovodstvo opštinskog okruga. „Spremamo se za najgore posljedice, ali se nadamo da do njih neće doći“, rekao je Leontjev.

Prema hitnim službama Rusije, uništeno je 11 od 28 ventila hidroelektrane Kahovskaja, a 80 naselja može biti u zoni poplave. Prema rečima sagovornika agencije. Voda se sada kreće ka Kazanjskim i Pereslavskim ostrvima.

(Obozrevatel/TASS)

Prethodni članakDanas je Duhovski utorak: Nemojte raditi jednu stvar ako želite napredak i sreću u domu
Naredni članakŽELI U BIJELU KUĆU Majkl Pens predao dokumente za predsjedničku kandidaturu