DONOSIMO Ko je sve na listama HDZ-a BiH za lokalne izbore u Mostaru

Aktualni mostarski gradonačelnik Mario Kordić nosilac je gradske liste HDZ-a BiH u Mostaru za skorašnje lokalne izbore koji su zakazani za 6. oktobar, objavio je Dnevni list.

Iako su postojala određena neslaganja unutar ”stožerne” stranke oko pitanja treba li se Kordiću ponovno ukazati povjerenje, na kraju je ipak odlučeno da aktuelni gradonačelnik bude nosilac liste i krene po novi mandat. Ili je sve samo maska kako se javnost, ali i Kordić, ne bi previše “uznemiravali” pred izbore?

Znači li nosilac liste i kandidaturu za gradonačelnika?  

Dr Mario Kordić privodi kraju mandat na funkciji gradonačelnika Mostara. Nasljednik dugogodišnjeg prvog čovjeka Mostara, pokojnog Ljube Bešlića, izabran je u februaru 2021. godine i to u trećem krugu glasanja gdje je dobio više glasova vijećnika Gradskog vijeća Mostara od svog suparnika i kandidata SDA, takođe ljekara, dr. Zlatka Guzina.

Ali, za razliku od prije četiri godine kada je HDZ snažno stao uz svog kandidata, u mostarskim kuloarima se mjesecima govori kako tu podršku i ugled aktuelni gradonačelnik promptno gubi. Šta znači njegovo ime pod ‘broj jedan’ na gradskoj listi HDZ BiH, uskoro će biti jasnije. No, niko ne može garantovati da će on, nakon što kandidati HDZ-a osvoje nove mandate u Gradskom vijeću, ponovno biti i kandidat za gradonačelnika, navodi dnevni.ba.

Kada se već govori o listi HDZ-a BiH za Grad Mostar, druga na gradskoj listi, iza Kordića, je Ines Sulić, zaposlena u  Gradskoj upravi Mostara kao šefica odjela za nekretnine, inače rođena Avdalović, koja rubriku nacionalnost popunjava kao Srpkinja. Na trećoj poziciji je Marko Novak, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar.

Iza Damira Knezovića ne četvrtoj poziciji, kao peta je pozicionirana Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara koja dugi niz godina ovu poziciju zauzima kao Srpkinja.

Potom slijede Matej Boras, Zoran Karlović, Marijana Tomić, Dora Marušić i Toni Zorić. Kao 11. na listi je Nadina Vujnović, potom slijede Davor Barišić, Josipa Prskalo, Dominik Marić, Zdenko Leto, Anita Ristić, Tomislav Knezović te Tea Primorac.

Izuzev Marka Novaka i Damira Knezovića koji idu po  drugi vijećnički mandat, na ovoj listi nema niti jednog imena nekog od aktuelnih vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Mostara.

Sastav lista Zapad, Jugozapad i Jug

Nosilac liste Zapad HDZ-a BiH je aktualni vijećnik ove stranke u GV Mostar Damir Šunjić, a slijede redom Maja Libić, Slaven Cvitanović, Inge Bevanda, Josip Prskalo, Kristina Čović, Damir Gilja, Ivan Leko i Maja Arapović.

Nadalje, Stanko Ćosić, takođe aktualni vijećnik HDZ-a, nosilac je područne liste Jugozapad. Slijede kandidati: Ivana Tomović te Ivan Zelenika i Goran Bošnjak, koji su također aktualni gradski vijećnici.

Potom kao kandidatkinja na broju 5 je Anja Marić, Darko Pehar, Toni Prskalo, Sandra Čule, Maristela Krunić, Slaven Glavina, Andrea Karačić i Marko Cvitković.

Ovaj niz zatvara Područna lista Jug koju nosi Kažimir Miličević, aktuelni gradski vijećnik HDZ-a BiH, a slijedi kandidatkinja Andriana Zovko, Marin Martinović, Ljubica Raič i Ante Marijanović.

Liste HDZ-a za Mostar pokazuju kako će se za reizbor u Gradsko vijeće Mostara ponovo boriti za glasove birača osam aktuelnih vijećnika. Podsjetimo da je HDZ BiH na prošlim izborima osvojio ukupno 14 mandata te uspio izabrati gradonačelnika Mostara.

Prethodni članakĆurić položio cvijeće na Spomenik kosovskim junacima na Gazimestanu
Naredni članak EU organizovao spektakularan koncert u Počitelju