Dom naroda o Prijedlogu zakona o slobodi pristupa informacijama

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da danas u prvom čitanju razmatra Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH.

Razlozi za donošenje novog zakona sadržani su u potrebi da se ovo zakonsko rješenje u normativno-pravnom smislu uskladi sa jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, kojim su uređeni formalni kriterujumi za izradu pravnih propisa u skladu sa odgovarajućom praksom EU, navodi se u obrazloženju objavljenom na stranici parlamenta BiH.

Na dnevnom redu su izvještaji o radu stalnih komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za prošlu godinu, izvještaji o radu zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te izvještaj o aktivnostima Kancelarije za reviziju institucija BiH za 2022. godinu.

Delegati će razmatrati i izvještaj Kolegijuma o postizanju saglasnosti za Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za prošlu godinu, informaciju o radu Tužilaštva BiH za 2022. godinu, kao i informacija o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće budžetske rezerve za prošlu godinu.

Na dnevnom redu je prijedlog zaključka o osnivanju privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za sprovođenje procedure za izbor četiri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta.

U privremenu komisiju su iz Doma naroda predloženi delegati Snježana Novaković Bursać, Marina Pendeš i Kemal Ademović i iz Predstavničkog doma poslanici Miroslav Vujičić, Darijana Filipović i Јasmin Imamović.

Predviđeno je da se delegati izjasne i o davanju saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Azerbejdžana o saradnji u oblasti zaštite od prirodnih i drugih katastrofa.

Prethodni članakUpozorenje na mogućnost bujičnih polava zbog najavljenih pljuskova
Naredni članakDva lica poginula, tri povrijeđena u saobraćajnoj nesreći kod Nove Gradiške