Dolazili u kontakt sa djecom: Banjalučka policija identifikovala vozila i vozače

 

Banjalučka policija identifikovala je tri vozila i vozače za koje je postojala informacija da su dolazili u kontakt sa djecom u Banjaluci, ali zasada nema indicija da se radi o bilo kakvom krivičnom djelu.

Siniša Kojdić, načelnik Odjeljenja za opšti kriminalitet PU Banjaluka, rekao je na konferenciji za novinare da policija maksimalno odgovorno i predano pristupa ovoj problematici te, da na sreću, nije utvrđeno da se radilo o nekom krivičnom djelu ili pokušaju otmice djeteta.

”Identifikovali smo dva vozila i vozača, a upravo sam dobio informaciju da je identifikovano i vozilo iz Česme. U jednom slučaju se ispostavilo da je djete pretrčavalo ulicu, pa je vozač nešto gestikulisao i vikao iz vozila, što je kod djeteta izazvalo strah. Prva informacija je bila o bijelom ”golfu” sa zatamnjenim staklima. Identifikovali smo vlasnika vozila i vozača. Radilo se o ženi koja poznaje djevojčicu i njene roditelje. Ona je otvorila prozor i obratila joj se”, rekao je Kojdić.

Pojasnio je da je zaprimljeno više prijava i informacija, ali sa različitim vozilima, različitom bojom, vozačem… Pozvao je građane da nastave da prijavljuju svaki sumnjivi slučaj, ali je apelovao da se ne diže panika tamo gdje joj nema mjesta.

Roditelji uznemireni, zatamnjeni ”golf” presreće djecu u Banjaluci

”Obavili smo razgovor i sa dječakom iz Česme koji je doslovce rekao da je potrčao u tržni centar kako bi pobjegao, jer je vidio crni golf. U prijavi nije bio crn, već bijeli ”golf” i tu je došlo do greške u komunikaciji. Djeca i građani su uznemireni i to je onda reakcije na to”, istakao je Kojdić.

Naglasio da policija svakoj prijavi informaciji pristupa ozbiljno, ali vjeruje da je ova pojava zapravo refleksija na događaje iz Srbije.

”Ta situacija je dovela do toga da ljudi policiji prijavljuju neke događaje, koje prije dvadesetak dana nisu prijavljivali. Raduje me činjenica da se takva dešavanja prijavljuju, jer je to znak da građani vjeruju policiji”, kaže Kojdić.

Budući da se u javnosti pominjalo da su vozači djeci nudili novac i užinu, on kaže da policija nije utvrdila da je neko doslovce izgovorio te rečenice.

”Kada neko djetetu ponudi bombonu kroz prozor, to nije krivično djelo, ali je alarm da se reaguje. Kada se zaustavi i pita gdje se nalazi neka ulica, to nije krivično djelo. Naravno da djeca ne trebaju da sjedaju u vozilo s nepoznatim ljudima, što su opšte poznate stvari i naravno da trebaju biti oprezni. Mi ćemo pronaći sva lica koja se pominju u tom kontekstu i s njima obaviti razgovor”, rekao je Kojdić.

Na pitanje novinara on je potvrdio da je posljednjih desetak godina u više navrata bilo sličnih pojava, ali da za to vrijeme nije evidentirana nijedna otmica djeteta u Banjaluci.

Dodao je da je MUP Republike Srpske ozbiljno pristupa bezbjednosti djece, navodeći da su edukovali više od 150 policijskih službenika za školske policajce koji su svakodnevno na terenu i vode računa o bezbjednosti djece i škola.

”Imamo patrole kojima je zadatak da obilaze škole i vrtiće, imamo službenike u civilu koji su svakodnevno na terenu i tome se veoma ozbiljno pristupa. U protekloj godini formirali smo Odsjek za za maloljetničku delinkvenciju i imao odličnu saradnju sa školama, centrima za socijalni rad”, istakao je Kojdić.

 

 

 

Prethodni članakGeneral Mladić i dalje lošeg stanja, jedva govori
Naredni članakDodik: Bećirović će zauvijek ostati zarobljen u tamnom vilajetu