Dolar ojačao, a euro oslabio

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prošle sedmice znatno porasla jer su dobri pokazatelji iz američke privrede podržali špekulacije o skorašnjem zaoštravanju monetarne politike u SAD.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice 0,7 posto, na 92,77 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,5 posto, na 110,25 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, za 0,9 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,1760 dolara.

Dolar je prošle sedmice nadoknadio sve gubitke od prethodne, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo pokazateljima s američkog tržišta rada.

U julu je u SAD broj zaposlenih porastao za 943.000, više od očekivanih 870.000, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala sa 5,9 na 5,4 posto, najniži nivo od početka pandemije.

To je podržalo špekulacije da bi američka centralna banka mogla zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se mislilo, s obzirom na to da dužnosnici Feda već mjesecima ponavljaju da su potrebna daljnja poboljšanja na tržištu rada kako bi se razmotrile mogućnosti u promjeni smjera politike.

Prošle je sedmice, prije objave izvjetaja o zapošljavanju, potpredsjednik Feda Ričard Klarida (Richard Clarida) kazao da očekuje da bi se uvjeti za povećanje kamatnih stopa mogli steći do kraja 2022. godine.

Prije toga Fed će vjerojatno početi smanjivati programe kupnje obveznica, što bi bio prvi korak u zaoštravanju monetarne politike.

– Velike oscilacije kursa nisu vjerovatne dok čelnici Feda ne signaliziraju spremnost za povlačenje monetarnih poticaja privredi – kaže Žozef Trevisani (Joseph), analitičar u firmi fxstreet.com.Ako ne prije, dobra prilika za takve poruke bit će tradicionalno okupljanje centralnih bankara u Džekson Holu, u državi Vajoming krajem avgusta, prenosi Hina.

Prethodni članakDanas Sveta Petka Trnova
Naredni članakGrađanima BiH prijeti još 180.000 mina, u nesrećama 618 osoba poginulo