“Dokaz da rat eskalira” Vladimir Putin najavio stvaranje TAMPON ZONE u Ukrajini

Vladimir Putin je ubjedljivo osvojio novi šestogodišnji mandat u Kremlju na predsjedničkim izborima na kojima se suočio sa malo konkurencije.

Šta će on uraditi sa tim ogromnim uticajem sada je predmet mnogih spekulacija. Što se tiče rata u Ukrajini, za sada se čini da on neće popustiti.

Putin je u govoru nakon pobjede na izborima rekao da planira da stvori tampon zonu koja će pomoći u zaštiti Rusije od dalekosežnih ukrajinskih udara i prekograničnih napada.

Snage Kremlja su napredovale na bojnom polju dok se kijevske trupe bore sa ozbiljnim nedostatkom artiljerijskih granata i iscrpljenim jedinicama poslije više od dvije godine rata u Ukrajini. Linija fronta se proteže više od 1.000 kilometara preko istočne i južne Ukrajine.

Napredak je bio spor i skup, a Ukrajina je sve više koristila svoju vatrenu moć dugog dometa da pogodi rafinerije nafte i skladišta duboko u Rusiji. Takođe, grupe koje tvrde da su ruski protivnici Kremlja sa sjedištem u Ukrajini pokrenule su prekogranične upade.

– Bićemo primorani u nekom trenutku, kada smatramo da je potrebno, da stvorimo određenu „sanitarnu zonu“ na teritorijama koje kontroliše (ukrajinska vlada) – rekao je Putin kasno u nedjelju.

U ovu „bezbjednosnu zonu“, rekao je Putin, „bilo bi prilično teško prodreti korišćenjem stranih udarnih sredstava koja su na raspolaganju neprijatelju“.

On nije naveo nikakve detalje.

Peskov: Da zaštitimo Ruse

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u ponedjeljak da je zona između Rusije i Ukrajine najbolji način da se zaštite Rusi.

– U pozadini napada bespilotnim letjelicama i granatiranja naše teritorije: javni objekti, stambeni objekti, moraju se preduzeti mjere da se ove teritorije obezbjede. One se mogu obezbjediti samo stvaranjem neke vrste tampon zone tako da bilo koja sredstva koje neprijatelj koristi da nas udari budu van dometa – rekao je Peskov.

Podoljak: Dokaz ruske eskalacije

Visoki ukrajinski zvaničnik rekao je u ponedeljak da je ideja ruskog predsjednika o stvaranju tampon zone unutar ukrajinske teritorije jasan pokazatelj da Moskva planira da eskalira svoj rat u Ukrajini.

– Ovo je… direktna manifestna izjava da će rat samo eskalirati. Sve ovo je direktan dokaz da Ruska Federacija nije spremna da živi u savremenim društvenim i političkim odnosima, da uzima u obzir apsolutna suverena prava drugih zemalja – rekao je u pisanoj izjavi za Rojters pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak.

Stanovnici Harkova: Putin će se ugušiti svojim riječima

Stanovnici Harkova, istoimenog glavnog grada regiona, izrazili su prkos na pitanje o riječima ruskog lidera u ponedjeljak.

– Mislim da će se on (Putin) ugušiti svojim riječima. Harkov nikada neće biti siva zona. Harkov jeste i biće Ukrajina. Neka se uguši – rekla je mještanka Antonina Hripuškina.

Rusija posljednjih mjeseci skoro svakodnevno bombarduje Harkov i okolni region raketama i bespilotnim letjelicama.Roman Artjuh, vojnik koji služi u ukrajinskim oružanim snagama, rekao je da je Kijev taj koji treba da stvori bezbjednosnu zonu unutar Rusije.

Ukrajina je ranije rekla da koristi samo sopstveno oružje da pogodi rusku teritoriju. Neki od njenih ključnih saveznika, kao što su SAD, obezbjedili su oružje pod uslovom da se ne koristi u Rusiji.

Kijev je prošle nedjelje pojačao svoje dalekometne napade dronovima na rafinerije nafte u Rusiji, a paravojne grupe su takođe izvele prekogranične napade iz Ukrajine na zapadnu Rusiju.

Nova upozorenja Zapadu

U ponedjeljak je obilježena 10. godišnjica ruskog zauzimanja ukrajinskog poluostrva Krim, što je postavilo scenu za invaziju Rusije na svog susjeda u februaru 2022. Međutim, Putin je bio nejasan u pogledu svojih ciljeva u Ukrajini, nakon što nije uspio brzo da zauzme tu zemlju.

Putin je ponovo upozorio Zapad da ne šalje trupe u Ukrajinu. Mogući sukob između Rusije i NATO pomjerio bi svijet „na korak“ od Trećeg svjetskog rata, rekao je on.

Francuski predsjednik Emanuel Makron nedavno je rekao da ne treba isključiti slanje zapadnih trupa u Ukrajinu, iako je rekao da trenutna situacija to ne zahtjeva.

Komentarišući izglede za mirovne pregovore sa Kijevom, Putin je ponovo potvrdio da Rusija ostaje otvorena za pregovore, ali da neće biti namamljena u primirje koje će omogućiti Ukrajini da se ponovo naoruža.

Međutim, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je očigledno zatvorio vrata takvim razgovorima, rekavši da bi Putin trebalo da bude izveden pred Međunarodni krivični sud u Hagu, koji je prošle godine izdao nalog za hapšenje Putina zbog optužbi za ratne zločine.

Prethodni članakNovi gaf: Bajden pomiješao Finsku i Norvešku
Naredni članakЈokić nadigrao Edvardsa u derbiju Zapada