Dodikov kabinet poslao notu Ambasadi Ukrajine, traže objašnjenje

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika pisali su Ambasadi Ukrajine u BiH sa molbom da dostavi relevantne informacije u vezi s ikonom koju je on poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, prenose mediji u BiH.

U noti u koju je banjalučka Alternativna televizija imala uvid, od Ambasade Ukrajine u BiH je zatraženo da objasni na osnovu čega bazira tvrdnje da je ikona kulturna baština te zemlje, da iznese relevantne dokaze koji nisu bazirani na internet izvorima kao i da objasni i predoči dokaze kome i u kojem periodu je ona pripadala, ako ih posjeduje.

U dopisu se ističe da se, prema saznanjima Kabineta, predmetna ikona ne nalazi ni na jednoj listi zaštićenog, izgubljenog ili otuđenog kulturnog blaga nijedne zemlje.

“U cilju nastavka dobrih i prijateljskih odnosa s Ukrajinom, kao i punom poštovanju svih međunarodnih konvencija koje se tiču zaštite nacionalnih, istorijskih i kulturnih dobara i zabrani njihovog otuđivanja, a imajći u vidu tvrdnje Ambasade Ukrajine da je predmetna ikona dio ukrajinske kulturne baštine molimo da Ambasada u Sarajevu, Kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH dostavi što je prije moguće sve relevantne informacije u vezi s predmetnom ikonom”, kaže se u noti.

To, kako se navodi, uključuje da Ambasada Ukrajine dostavi na osnovu čega bazira svoje tvrdnje da je predmetna ikona dio “ukrajinske kulturne baštine”, kao i da za te tvrdnje dostavi relevantne dokaze, kojim bi se te tvrdnje potvrdile.

Traži se i da Ambasada Ukrajine dostavi sve relevantne informacije koje nisu bazirane na osnovu “internet-resursa” i pogrešno medijski interpretiranih navoda, nego na osnovu pravno valjanih činjenica i dokaza.

“Ukoliko Ambasada Ukrajine posjeduje dokaze da je riječ o ikoni koja je dio ukrajinske kulturne, vjerske, i istorijske baštine, da Ambasada informiše kome je i u kojem trenutku pripadala predmetna ikona, da li je ikona otuđena, od koga, kada i gdje, kao i da li se nalazi na bilo kojoj listi otuđenih predmeta koje Ukrajina potražuje”, navodi se u noti, prenosi ATV.

U dogovoru sa darodavcem, ruska strana predala je Ambasadi BiH u Moskvi ikonu koju je predsjedavjući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, potvrđeno je iz Ambasade BiH u Moskvi za RTRS.