Dodik: Zavjet sabornosti, jedinstva i odlučnosti srpskog naroda da ostane na časnom putu svojih predaka

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Vidovdan jedan od najvažnijih datuma koji je obilježio srpsku istoriju kroz vijekove i izrazio uvjerenje da će svaki naredni Vidovdan biti zavjet sabornosti, jedinstva i odlučnosti srpskog naroda da ostane na časnom i ponosnom putu svojih predaka, na putu slobode, patriotizma, istine i pravde.

– Svi važniji događaji za srpski narod dešavali su se baš na Vidovdan. To nije slučajno, jer, po ko zna koji put kroz istoriju, Srbi su o Vidovdanima potvrđivali svoju ponosnu crtu da smo narod koji ne pristaje na ropstvo, sluganstvo i jaram. Kako naši preci, kroz vijekove, nisu pristajali na pritiske i ucjene kolonizatora i okupatora, tako ni mi danas nemamo pravo da popustimo pred raznim izazovima, koji nisu nimalo laki ni bezazleni – istakao je Dodik.

On je ukazao da je Vidovdan jedan od najznačajnijih datuma za srpski narod, i kao vjerski praznik, ali i kao datum za koji se vezuju događaji, koji su se sudbonosno dešavali baš 28. juna, a direktno su oblikovali srpsku državu i ostali duboko urezani u svijest našeg naroda ma gdje on živio.

Predsjednik Srpske je istakao da je Vidovdan, istorijski gledano, najveći praznik srpskog naroda, počevši od bitke na Kosovu 1389. godine, zavjeta cara Lazara, Gavrila Principa i njegovih saboraca koji su 1914. branili ideju slobode i žrtvovali svoju mladost da bi iskazali svoj bunt protiv okupacije, pa do Vidovdana 1999. ponovo Kosova i Metohije i stradanja i golgote srpskog naroda.

Dodik je ukazao da je s toga, 28. jun važan, ali i težak datum u kolektivnoj svijesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta, koji je izabrao upravo Srbe.

– Ta kolektivna svijest i kolektivni identitet, nakon dugo vremena, ponovo su potvrđeni 8. juna na Svesrpskom saboru u Beogradu, gdje smo pokazali da su Srbi jedan narod ma gdje da živi, i da nema bosanskih, makedonskih, crnogorskih Srba… Svi smo mi Srbi, svi smo mi jedan isti narod istog identiteta i porijekla, zajedničke prošlosti i istorije – naglasio je Dodik za Srnu.

On je posjetio da je najveći rezultat ovog istorijskog skupa, što svaki sabor i jeste, Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja promoviše mir, stabilnost, očuvanje nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta srpskog naroda, kao i intenziviranja i produbljivanja saradnje i međusobne zaštite.

– Kako u prošlosti, tako i danas imali smo mogućnost da biramo – ili da nestanemo puzeći kao sluge kolonizatora i onih koji kidišu da nam otmu identitet, konstitutivnost, pravo odlučivanja i biranja svojih predstavnika, da nam otmu našu imovinu i prirodna bogatstva, ili da se držimo ponosno, kako i priliči srpskom narodu, našim precima caru Lazaru, Gavrilu Principu i njegovim saborcima, i branimo naše najveće svetinje Republiku Srpsku i Srbiju, našu slobodu, našu državnost i našu teritoriju. Treće mogućnosti nemamo. Zato je ova plejada političkih predstavnika srpskog naroda na ovom saboru izabrala ono najvrednije, najsvetije, kao što bi izabrali i naši slavni preci. Sabornost, mir, sloboda, država, teritorija, imovina, tradicija, porodica, vjera – nemaju alternativu, jer bez toga nema ni srpskog naroda, to su garanti našeg opstanka, naše opstojnosti i naše sigurnosti – naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, srpski narod je uvijek bio na strani pravde i istine i kroz vijekove borio se za slobodu.

– Nikada nismo napadali, nismo otimali, samo smo se branili i odbranili, izborili se za slobodu. Sada je na nama da stečenu slobodu sačuvamo i očuvamo, a tu smo na dobrom putu – poručio je predsjednik Republike Srpske.

Prethodni članakDebata pokazala duboke podjele u SAD; Trampov štab proglasio pobjedu
Naredni članakNBA dobila još jednog Srbina – Nikola ide kod Bogdana