Dodik zatražio povlačenje Srba iz institucija BiH zbog prijetnji Izetbegovića

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je ponovno okrenuo skoro cijelu regiju protiv sebe i samo u dvije izjave vratio odnose BiH i Srbije, ali i Bošnjaka i Srba na najgoru moguću razinu. To se dešava samo mjesec dana prije najavljenog potpisivanja sporazuma o granici sa Srbijom na koji se čekalo dvadeset godina. Sve to zbog Izetbegovićevog stava o Kosovu.

On je u intervjuu za DW kazao kako je “što se njega tiče Kosovo do sada trebalo biti priznato”.  Na direktno pitanje novinara hoće li BiH u jednom trenutku priznati Kosovo Izetbegović je kazao “nadam se da”.

Dotaknuo se Izetbegović i Sandžaka kazavši kako Srbija treba pustiti Sandžaklije da slobodno dišu i prigrliti ih. Kazao je i kako nije zadovoljan statusom Sandžaka.

Posebno je jezivo zazvučala izjava člana Predsjedništva BiH, koji je kazao kako je spreman i za rat ako zatreba ako se RS odluči na referendum o neovisnosti.

Sve ovo izazvalo je buru među srpskim političarima i u Srbiji i u Republici Srpskoj. Izetbegović je jučer reagirao pokušavajući ublažiti izrečene stavove i optuživši medije kako su pogrešno prenijeli izjave. Iz Izetbegovićevog ureda rekli su kako je plasirana lažna vijest u kojoj se navodi kako je Izetbegović rekao da će BiH priznati Kosovo.

Smatraju kako je intervju prenesen netočno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu suštinu izjave. Smatraju kako je jasno da takvo izvrtanje činjenica nije slučajno, nego da iza svega stoji “nečija namjera da se naruše odnosi BiH i Srbije te baci sjenka i kreira loša atmosfera uoči posjete Predsjedništva BiH Beogradu”.

Pokušaj Izetbegovića da ublaži izrečeno nije ovoga puta naišao na razumijevanje srpske strane.

Poziv na izlazak iz institucija

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik DNS-a Marko Pavić i predsjednik SP-a Petar Đokić pozvali su srpske predstavnike u zajedničkim institucijama BiH da obustave rad i napuste te institucije zbog prijetnje ratom Republici Srpskoj.

– Pozivamo stranke okupljene u Savezu za promjene koji čine vlast u zajedničkim institucijama BiH da bez odlaganja napuste institucije BiH i vrate se na konsultacije u Republiku Srpsku, gdje bi sa ostalim partijama koje su prisutne u sadašnjem sazivu Narodne skupštine RS-a postigle dogovor o zajedničkom odgovoru na prijetnju ratom koja je upućena iz Sarajeva, navodi se zajedničkom priopćenju SNSD-a, DNS-a i SP-a.

Navode kako je  Izetbegovićeva izjava, “da bi ratom rješavao unutarnja politička pitanja u BiH izazvala uznemirenost ne samo u Republici Srpskoj, već i u cijelom regiji”.

– Ulje na vatru dodalo je i Izetbegovićevo zalaganje za priznavanje lažne države Kosovo, što je ugrozilo napore Srbije da se na Balkanu očuva mir i stabilnost kao preduvjet napretka svih. Smatramo da napuštanje zajedničkih institucija BiH nije više pitanje vašeg izbora, već vaše odgovornosti prema RS-u koja je brutalno napadnuta, naglašava iz SNSD-a, DNS-a i SP-a. SNSD je zatražio otkazivanje za danas zakazane sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Bih, zbog Izetbegovićevih izjava. Smatraju kako ne postoje uvjeti za normalno održavanje sjednice. Zahtjev nije uvažen od strane Kolegija Zastupničkog doma.

I lider SDS-a Vukota Govedarica čija je stranka u koaliciji sa Izetbegovićevim SDA-om kaže kako je Izetbegović izjavom “da se nada da će BiH priznati Kosovo” na krajnje drzak politički način poremetio dobrosusjedske odnose BiH i Srbije.

Govedarica je naglasio da se Izetbegović u političkom smislu s vremena na vrijeme ponaša “potpuno neuračunljivo”.

-Vrlo je neprimjereno miješati se u unutrašnje odnose Srbije i pojašnjavati poziciju Sandžaka, naročito ako znamo da u tom dijelu Srbije muslimani imaju zagarantirana sva prava i slobode, rekao je on.

On je naglasio da, Izetbegović, ako se tako grčevito bori za neovisnost Kosova, mora biti apsolutno svjestan da će otvoriti pitanje nezavisnosti Republike Srpske.

– Pretpostavljam da on zna da su Srbi u BiH konstitutivni i da nikada, ni SDS, ni ostale političke stranke u Republici Srpskoj, neće priznati nezavisno Kosovo. Postoji tu još jedno pitanje, zašto Izetbegović obmanjuje Bošnjake koji žive u BiH kada kaže da će BiH priznati Kosovo?, istakao je Govadarica.

Oštar stav Srbije

Oštrije od dužnosnika RS-a jučer su reagirali političari Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da će Izetbegovićeva izjava “da se nada da će BiH priznati samoproglašeno Kosovo” imati dalekosežne političke i pravne posljedice. Kaže Vučić i kako intervju Izetbegovića veoma kompleksan i mijenja mnoge stvari u regiji.

– Nije rekao samo da se nada priznanju Kosova i nije samo to da se integritet BiH brani ratom, a da Srbija treba da isporuči uz šoljicu kafe i ratluk dijelove svoje teritorije, već je riječ o dijelovima naše teritorije gdje se neko miješa u naše odnose, a da za to nema nikakav osnov, rekao je Vučić i dodao kako su se sa ovim izjavama mnoge stvari u regiji promijenile. Zapitao se Vučić kako bi reagirala međunarodna zajednica da je on kazao da RS treba biti neovisna.

-Mislim da bi me otjerali u Haag u roku od 15 dana. Međutim, na račun Srbije svi mogu da izgovore sve što požele. Ne boli me to toliko, koliko me boli šutnja iz svijeta i priče da se sve strane smire, rekao je Vučić.

Vučić smatra kako je Izetbegovićeva izjava mnogo ozbiljnija nego što bilo ko u Srbiji u ovom trenutku može da sagleda. Za četvrtak je predsjednik Srbije sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj će biti riječi o najosjetljivijim pitanjima u regiji.

 

 

  • Podrška raspadu BiH

Izjava Izetbegovića direktna je podrška politici raspada BiH, stav je NDP-a.

U priopćenju ove stranke navodi se da onaj ko podržava secesiju Kosova i Metohije u Srbiji, daje punu podršku izdvajanju Republike Srpske iz BiH.

“Kada bi BiH priznala Kosovo kao državu, nasilno i neustavno, bez suglasnosti predstavnika RS-a, širom bi otvorila vrata izdvajanju Republike Srpske iz BiH”, smatraju u NDP-u.  Iz NDP-a poručuju da ne može srpski narod sačuvati BiH ako to ne želi Bakir Izetbegović, te da je najbrži način da se BiH raspadne – priznavanje samoproglašenog Kosova.

  • Ivanić: Postoji mehanizam vitalnog nacionalnog interesa

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić govoreći o spornim izjavama kaže kako je to “vjerojatno nastavak jedne politike iz Sarajeva da sa Beogradom ne treba imati dobre odnose ili da treba glumiti neku žrtvu”.

-Pokazuje se ovaj put da tu apsolutno nema žrtve, da je to svjesno iritiranje i svjesno pravljenje negativnog ambijenta na najosjetljivijem pitanju za Srbiju. Dobar komšija to nikad ne bi uradio, poručio je Ivanić.

Prema njegovim riječima, “BiH neće priznati nezavisnost Kosova”, a u slučaju da ga preglasaju, kaže da može osporiti takvu odluku.

-Imam instrumente kojima to mogu i imam namjeru zaustaviti, tako da BiH neće priznati Kosova. Izetbegović možda želi, ali to se neće desiti, jer prvo, takva odluka neće biti na Predsjedništvu, a ako bi bila, ja mogu pokrenuti mehanizam koji se zove vitalni nacionalni interes, objasnio je Ivanić.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji se jesecima grčevito bori da popravi odnose BiH i Srbije kazao je kako “nam ne trebaju izjave poput ove”.

Čović je rekao kako će BiH pratiti u slučaju Kosova službeni stav Beograda , ali i izrazio nadu u mudar način vođenja politike u Srbiji.

“Nastojat ću da se spusti loptica, jer ćemo pratiti stav Beograda o Kosovu”, dodao je Čović.

  • Stefanović: Jedan od najtežih udaraca

Oglasio se i ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji očekuje da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić „sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost u narednih 48 sati, jer takve najave nisu dobre za situaciju u regiji“. Rekao je kako je ovaj izjava jedan od najtežih udaraca koje Srbiji može da nanese jedna susjedna zemlja. Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marku Ðuriću Izetbegovićeva izjava o priznanju Kosova je „skandalozna i šokantna“.

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da Izetbegović zna da neće doći do toga da BiH prizna Kosovo jer za to neće biti podrške Srba i da svojom izjavom prijeti da ozbiljno destabilizira BiH, ali i cijelu regiju. Vulin je ocijenio da je Izetbegović čovjek opasnih namjera koje bi morale da zabrinu i međunarodnu zajednicu bar koliko brinu susjede BiH.

“Njegova izjava je još opasnija jer ona govori da je Izetbegović spreman da povlači poteze koji ne mogu da imaju rezultat i nikakvu korist za građane BiH, ali mogu da izazovu ozbiljne političke sukobe, pa i blokadu funkcioniranja te zemlje”, rekao je Vulin.

Predsjednik Saveza Srba iz regije Miodrag Linta ocijenio je izjavu Bakira Izetbegovića kao neprijateljsku, ali i očekivanu. On je naveo da Izetbegovićev neprijateljski stav prema Srbiji podržava velika većina bošnjačkih političara i intelektualaca. On navodi da je jasno da nije moguće graditi povjerenje i budućnost između Srba i Bošnjaka na negiranju teritorijalnog integriteta Srbije i na velikim lažima o agresiji Srbije na BiH i o genocidu u Srebrenici.