Dodik: Zašto Srpska i Kosovo nemaju ista prava?

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da su svi prijedlozi oko Republike Srpske, Srbije i samoproglašenog Kosova dodatno poniženje Srba i upitao kako je moguće da južna srpska pokrajina ima pravo na nezavisnost, a Srpska ne.

Dodik je rekao da je priča o međusobnom priznanju Srbije i samoproglašenog Kosova potpuno lažna predstava o tom pitanju.

“Srbija je članica UN, ima svoje mjesto u Generalnoj skupštini, aktivna je u međunarodnim odnosima. Niko je ne spori u okruženju, a Kosovo spori – Srbija, BiH, pet zemalja EU i 50-70 zemalja u svijetu”, rekao je Dodik sinoć za “Sputnjik”.

On je ukazao da se sada želi prikazati da je isti status Srbije i samoproglašenog Kosova.

“Naravno da nije isti. Više to govori o njihovim nemogućnostima. Oni nemaju ideju. Da su oni došli i ponudili /predsjedniku Srbije Aleksandru/ Vučiću 100 milijardi i četiri opštine srpske i poseban status za Republiku Srpsku, ja bih se onda uključio u razgovore i rekao da vrijedi razmisliti… A, oni ništa nisu ponudili i stalno guraju isto”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer sada odlazi i neće biti u Stejt departmentu, te da će umjesto njega doći neko koga će SAD edukovati da isto to traži, ali će i on na kraju biti slomljen kad nakon tri-četiri godine vidi da ne može to da dobije.

“Pa, naravno da ne može kad dolazi 25 godina i nudi isto”, istakao je Dodik.

Dodik je naveo da su svi prijedlozi oko Kosova, Republike Srpske i Srbije dodatno poniženje Srba.

On je pojasnio da građani ne vide te opasnosti, ali vide političari koji vode dvije republike.

“Moramo da o tome govorimo. Dakle, nikakvih suštinskih ponuda nema. Traži se da Srbija prizna Kosovo, a ona je priznata u UN, a oni /Kosovo/ nisu. To je opet poniženje za Srbiju!”, ukazao je Dodik.

Dodik se pita kome je na pamet palo da se tako nešto traži. “Americi? Izvinjavam se, ali nije vam pamet dobra”, poručio je Dodik.

On smatra da je blefiranje to da će dogovor između Beograda i Prištine biti postignut do kraja godine.

“Neće da poštuju ni potpisane sporazume, poput onog o formiranju zajednice srpskih opština. Je li neko misli da je Vučić glup? On javnosti šalje umirujuće poruke, Srbija je krenula ekonomski dobro i ne trebaju joj konfrontacije”, ukazao je Dodik.

On je naglasio da je ovo veliki trenutak za Srbiju što ima predsjednika koji može da izvuče pregovaračke procese i ocijenio da Vučiću kao takvom treba dati podršku.

Dodik je istakao da bi budućim generacijama volio da ostavi nezavisnu Republiku Srpsku, te da pitanje Kosova bude riješeno onako kako vlasti u Srbiji misle da bi trebalo.

“Želio bih da iza mene ostane generacija posvećenih političara koji će doći da se u ime naroda bore za taj primarni cilj u novim okolnostima. Političari koji će imati dovoljno patriotizma da izguraju jer naprosto nema šanse da mi živimo i odlučujemo u istoj državi sa muslimanima jer je to nespojivo. Tu nema nijedne hemijske ni biološke operacije koja bi to mogla da spoji”, poručio je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.