Dodik: Zakonom propisati da je imovina u Republici Srpskoj njeno vlasništvo

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će Republika Srpska donijeti zakon i propisati da je imovina u Srpskoj njeno vlasništvo, kao i rješenja da sudije i tužioce bira Skupština Republike Srpske, te da ne želi nikakvu BiH, sem dejtonske.

– Otimanja naših nadležnosti su događaji iz prošlosti koje smo jako teško “gutali”. Ambijent je bio nepovoljan za nas –  rekao je Dodik za Politiku.

On je dodao da je razvlašćivanje Republike Srpske pratilo satanizovanje Srba i Srpske.

Podsjetivši na vrijeme kada je Srpska gubila ovlašćenja, Dodik je naveo da je to bio mučan period, u kojem je stvorena slika da je bilo poželjno kazniti Srbe oduzimanjem prava.

– Znali smo da trpimo nepravdu. Samo naša predana borba onemogućila ih je da sve dovedu do kraja. Sad je došlo vrijeme da kažemo – gospodo, hoćemo Ustav – istakao je Dodik.

Govoreći o usvojenoj Deklaraciji o ustavnim principima i informacijama o vraćanju nadležnosti, on je naveo da nije od juče politička borba Srpske za nadležnosti i prava koja je dobila Dejtonskim sporazumom.

– Tim aktivnostima posvećeni smo godinama i stalno tražimo razgovore – rekao je srpski član Predsjedništva.

Dodik je istakao da bitka za Ustav ne može da se svede na posljednju sjednicu parlamenta.

– Petnaest godina se nosimo sa rigidnim intervencionizmom. Izuzimane su nam nadležnosti i ugrožavana je naša autonomija – podvukao je Dodik.

On je naveo da je masovniji prenos nadležnosti Srpska uspjela da zaustavi 2006. godine, ali da se “glave u Sarajevu nisu ohladile”.

– Nastavili su sa pokušajima. Uspjeli smo tih godina da deplasiramo visokog predstavnika, ali su nastavili preko Ustavnog suda BiH – rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je i tada Srpska najavljivala i znala da će doći trenutak kada će zatražiti i uzeti ono što joj pripada i što joj je dao Ustav.

– Bez ovlašćenja nismo ostali kroz fer procese – rekao je Dodik.

Prethodni članakSNSD PROGLASIO POBJEDU U PRIJEDORU, JAVOR NOVI GRADONAČELNIK (video)
Naredni članakZapalio se automobil na Buni