Dodik: Za eskalaciju krize odgovoran je Satler koji je izabrao da bude francuska sobarica

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za da je za eskalaciju krize u BiH odgovoran upravo šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler, koji je izabrao da umjesto evropskog ambasadora bude francuska sobarica.

– Satler je svjedok svih opstrukcija od bošnjačkih političkih elita koje traju godinama. Satler je svjedok rušilačke politike SAD u BiH koja sruši svaki dogovor domaćih političara. Satler je svjedok i dolaska Kristijana Šmita, uz punu svijest da se Šmit ovdje lažno predstavlja, ali Satler podržava neizabranog Nijemca kome u leđa duva raspojasani Majkl Marfi – rekao je Dodik odgovarajući na pitanje Srne da prokomentariše izjavu Satlera da su Republici Srpskoj stopirana dva projekta vrijednosti 1,2 milijarde KM i da je za to odgovorno rukovodstvo Srpske i predsjednik Dodik, koji su, kako smatra, odgovorni i za eskalaciju krize u BiH.

Dodik je rekao da bi do ujutru mogao nabrajati na šta je sve zažmurio Satler, ali i ovo što je nabrojao, kaže, previše je.

– I konačno, čovjek koji je poslat u BiH da promoviše evropske vrijednosti i standarde mrtav hladan komentariše i Izborni zakon koji je u BiH nametnuo čovjek koji formalno nema nikakvu funkciju u BiH. Kakve su to evropske vrijednosti i kakvo je to licemjerje ostavljam svima da prosude sami – naglasio je predsjednik Dodik.

On je istakao da je promotor saradnje, i u BiH i regionu, Јohan Satler ćutao kada je Republici Srpskoj osporena izgradnja istočnog kraka gasovoda, Hidroelektrane “Buk Bijela”, aerodroma u Trebinju…

– Ćutao je na sve opstrukcije prema Republici Srpskoj. Upitao bih onda sve u BiH, a i izvan nje ko je odgovoran za krizu u BiH – Milorad Dodik, koji uporno istrajava na poziciji očuvanja ustavnog poretka u BiH ili Јohan Satler koji je riješio da svoj mandat u BiH potroši na podilaženje bošnjačkoj političkoj eliti i američkom ambasadoru, a ostatak vremena da se pravi mrtav – istakao je predsjednik Srpske.

Ali kada Satler odluči da se na kratko probudi, naglasio je Dodik, onda prekrši Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima miješajući se u unutrašnja pitanja BiH.

– Gotovo cijeli intervju Satler je potvrđivao da je tu konvenciju davno čitao – zaključio je Dodik

Prethodni članakBrnabić: Nastavljamo borbu protiv donošenja rezolucije o Srebrenici
Naredni članakVučić: Evropski put je strateška i stalna pozicija Srbije