Dodik-Vučić: Srbija će pomoći Srpskoj u vakcinaciji

Srbiji je zbog ugovornih obaveza prema proizvođačima zabranjen reizvoz vakcina, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji navodi da je ipak pronađen način da se dio uputi Republici Srpskoj, ali i zemljama u okruženju. Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je sa Vučićem imao i poseban sastanak u vezi sa vakcinama, kaže da su spremni uputiti pomoć i Fedearaciji BiH.

Dodik je rekao da je sa Vučićen razgovarao da Srpska, ali i Federaciji BiH ukoliko želi, od Srbije dobije vakcine protiv virusa korona.

– Predsjednik /Vučić/ je sam obećao da ćemo finalizirati taj razgovor u narednom periodu i da će Republika Srpska imati sasvim dovoljno vakcina, uz pomoć Srbije, kako bi se izvršila imunizacija stanovništva, slično kao što se to čini u Srbiji – rekao je Dodik.

Dodik je izjavio da je sa Vučićem razgovarao i o mogućnosti da se, ukoliko žele, i drugi dio BiH uključi u taj program podrške i pomoći.

Istakavši da Vučić to prihvata, Dodik je rekao da će pokušati telefonom da razgovara sa kolegama iz Predsjedništva BiH da vidi da li uopšte u FBiH žele vakcine iz Srbije ili ne.

Dodik je podsjetio da je sa Vučićem ranije razgovarao da se obezbijedi vakcinisanje u tri centra u Srbiji za 5.000 medicinskih i drugih radnika Republike Srpske koji su izloženi virusu korona.

– Mi smo podržali te aktivnosti, a sada sam razgovarao, poučen nekim iskustvima koje smo mogli da dobijemo ovih dana, da dobijemo količine vakcine za upotrebu u samoj Republici Srpskoj – rekao je Dodik.

Dodik je čestitao Vučiću i Srbiji na uspješnoj imunizaciji stanovništva.

– Veoma sam ponosan na činjenicu što mnogi u Evropi i svijetu govore kako je Srbija napravila nesumnjiv uspjeh. Evropa se nije najbolje snašla oko toga, ali, evo, Srbija jeste i sada je u prilici da pomogne i nama – rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što Vučić, a i čitava Srbija smatraju da je sasvim prirodno i normalno da se Srbima pomogne, gdje god da se nalaze.

Podsjećamo, Srbija je do sada nabavila oko dva miliona vakcina, više nego većina zemalja Evrope, a pogotovo regije. Razlog u nemogućnosti dobijanja dozvole da dio proslijede drugima, Vučić vidi u činjenici da se, kako kaže, u licemjernom svijetu zna ko može da pomaže, a da Srbiju ne žele da vide u toj ulozi.

U Srbiju narednih dana stiže i prvih 150.000 Astrazenekinih vakcina, dok se još 800.000 očekuje od Poljske, zatim novi veliki kontingent kineskih. Preko Kovaks sistema uplaćeno je 1,3 miliona vakcina. Do danas nije stigla nijedna.

Srna