Dodik: Ustavna pozicija Srpske na evropskom putu BiH mora biti vidljiva

Ustavna pozicija Srpske na evropskom putu BiH mora biti vidljiva, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, nakon razgovora sa ministrom inostranih i evropskih poslova Slovačke Јurajem Blanarom.

– Blanar je dio ekipe Fica koji je nedavno pobijedio na izborima u Slovačkoj. Razgovarali smo o tome da se podrži BiH na evropskom putu 21. marta. Naš evropski put je nespojiv sa nelegalnim Šmitom, i OHR strukturom. To je još 2005. godine rekla i Venecijanska komisija,  a to smo mogli da vidimo i u preporukama za 14 prioriteta. Nemoguće je očekivati da mi uđemo u pregovarački proces a da ostanu te strukture – naglasio je Dodik.

Dodik je ponovio da se Republika Srpska vidi u pregovaračkom procesu.

– Ukoliko Srpska ne bude viđena mi nismo oni koji su spremni da se kreću evropskim putevima, a da smanjimo snagu Srpske. Objasnio sam mu kako funkcioniše BiH sa nelegalnim Šmitom, stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH. Ukoliko slučajno se donese nekakva odluka o imovini, Republika Srpska će proglasiti nezavisnost, i to svi znaju u EU – poručio je Dodik.

Dodik, Cvijanović i Јuraj Blanar

Dodik, Cvijanović i Јuraj Blanar

Predsjednik Srpske kaže da su u Antaliji vođeni uspješni razgovori sa velikim brojem značajnih političara.

– Nismo optimisti za ulazak u EU kakvi smo bili prije 10 godina, ali ni EU nije ista kao prije 10 godina. Što nama sada traže, u ovom trenutku ne bi ispunilo 20 zemalja članica, što pokazuje samo licemjerstvo Brisela – naglasio je Dodik.

Ovo je jedan u nizu brojnih sastanaka zvaničnika Republike Srpske, na marginama Antalija diplomatskog foruma koji je u turskom ljetovalištu okupio lidere država, biznismene i predstavnika organizacija i medija.

Milorad Dodik i Јuraj Blanar

Milorad Dodik i Јuraj Blanar

Prethodno, predsjednik Srpske razgovarao je sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom, premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i ministrom inostranih poslova te zemlje Piterom Sijartom.

Dodik i Cvijanović juče su razgovarali i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Prethodni članakHrvati od RITE Gacko traže 200 miliona KM
Naredni članakU toku radovi na ulazu u Neum iz pravca Stoca