Dodik uoči odlaska u Rusiju: Nećemo dozvoliti da BiH uvede sankcije Moskvi

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je za Sputnjik da će prisustvovati Sankpeterburškom ekonomskom forumu i nada se da će se sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom. Dodik je takođe naglasio da Republika Srpska neće dozvoliti BiH da na nivou cijele zemlje uvede sankcije Moskvi.

– Na nivou BiH ne postoji nijedna odluka o uvođenju sankcija, odnosno, sankcije Rusiji zvanično nisu uvedene. Najbolja potvrda toga je moj nedavni sastanak sa visokim evropskim zvaničnicima, koji su pitali kada ćemo već jednom uvesti sankcije Rusiji? To znači da sankcija nema i tako ćemo i nastaviti, iako je to veoma teška pozicija – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Zapad svakodnevno zahtijeva od Republike Srpske u sklopu BiH da podrži sankcije Rusiji.

– Ne mogu da budem zahvalan Amerikancima koji čak i ne žele da čuju šta mislimo, ali pokušavaju da odluče. U tome je suština problema, oni ne razgovaraju sa nama, ali odlučuju o nama – podvukao je Dodik.

Pored toga predsjednik Srpske je kazao da se nada da će se na marginama “Međunarodnog ekonomskog foruma” koji će se održati od 5-8. juna u Sankt Peterburgu susresti sa Putinom i Lavrovom.

Glavna tema događaja je “Osnov multipolarnosti – formiranje novih centara rasta” i otkriva tačke ulaganja zajedničkih napora država, biznisa i društva radi stvaranja uslova održivog razvoja zemlje uz uzimanje u obzir nacionalnih prioriteta.

Dodik već nekoliko godina zaredom učestvuje na ovom forumu.

Prethodni članakMladić poginuo pri slijetanju automobila na putu za Blidinje
Naredni članakPoginuo 21-godišnjak pri slijetanju automobila na putu za Blidinje