Dodik u Briselu: Prestanite da nam pomažete tako što nam pravite probleme

Republika Srpska ne povlači nijedan potez da bi se otcijepila od BiH i da prestanu da pomažu BiH tako što prave probleme, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u obraćanju poslanicima Odbora Evropskog parlamenta za spoljna pitanja.

– BiH je u permanentnoj krizi. Ona je u krizi od formiranja, nije imala period uspjeha bez međunarodnog intervencionizma koji je uzrokovao mnoge probleme koje danas imamo – rekao je Dodik i poručio da je BiH nedovršena i nestabilna.

Navodi da Republika Srpska hoće svoju ustavnu poziciju u BiH.

–  I to nije otcjepljenje. Da bi mogli i išli u reforme, moramo promijeniti Ustav. Ustav nije promijenjen – istakao je Dodik.

Ističe da reforme koje su donesene ne odgovaraju ustavu.

– To je naš pristup, to je borba za ustavni poredak, to je borba za ustav. Zašto u dijelu evropske javnosti naša borba protiv antiustavnih odluka Ustavnog suda, zašto vi to smatrate da je to destabilizacija? Nije – poručio je Dodik.

Foto: RTRS

Ponovio je da se bori za ustavnu BiH, za ustavnu poziciju i ništa ni više ni manje od toga.

– Dajte nam pomozite da BiH funkcioniše kao zajednica prema ustavu – dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– To piše u ustavu. Obezbijedite jednakopravnost konstitutivnih naroda i obezbijedite konsenzus kao način odlučivanja kako je predviđeno ustavom i BiH neće imati problem – poručio je Dodik.

On je istakao da se ne slaže sa kolegama, članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem i njihovim pokušajima da se održi stalna tenzija.

Ponovio je da podržava teritorijalni integritit Ukrajine i dodao da ne radi po ruskom uticaju, bez obzira na stereotip.

Foto: RTRS

– Veoma sam ponosan što BiH iz nekog razloga nije na listi sankcija kada je riječ o isporuci energenata – rekao je Dodik i podsjetio  da sav gas u BiH ide u Sarajevo, a samo tri odsto koristi Srpska.

Naglasio je da osuđuje svaki rat, stradanje, silu i kršenje međunarodnog prava, kao što je osudio i silu kada je bombardovan Beograd.

Dodik je rekao da nije tačno da se u unutrašnje stvari BiH miješaju Srbija i Hrvatska, što je Željko Komšić iznio.

To je njegov lični stav, rekao je Dodik i dodao da je veoma teško napraviti demokratiju u multietničkom društvu.

Foto: Screenshot/europarl.europa.eu

Na sastanku su se obratili i bošnjački član Šefik Džaferović, predsjedavajućem Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH Dragan Čović, dok se onlajn obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Sa učesnicima sastanka iz BiH je i poslanik u Evropskom parlamentu Željana Zovko.

Foto: RTRS

Prethodni članakČović pred Evropskim parlamentom “Politička prava Hrvata u BiH se grubo krše, Bošnjaci žele da dominiraju”
Naredni članakNE VODIM PROCES SECESIJE Dodik odgovorio na žestoke kritike u EU parlamentu, a ovako je reagovao Čović