Dodik: U BiH nema dogovora, otcjepljenje Srpske se samo nameće

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na konferenciji za novinare da je danas razgovarao sa izaslanikom Stejt departmenta za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, te dodao da se razgovaralo i o pitanju otcjepljenja.

Dodik je istakao da se otcjepljenje Srpske samo nameće.

– U BiH je nemoguće napraviti dogovor, ali mi poštujemo Dejtonski sporazum  – rekao je Dodik.

Istakao je da “Otvoreni Balkan” predstavlja dobru inicijativu.

– Postoje i oni koji su to problematizovali, ali ovakva inicijativa je definitovno dobrodošla i mi ćemo nastaviti u tom pravcu. Svaka inicijativa koja dovodi do otvaranja granica dobrodošla je, kako god da se ona zvala – dodao je Dodik.

Dodao je je da su razgovarali na zahtjev Eskobara.

– Dotakli smo se i ostalih važnih pitanja kao što  je potreba stabilizovanja političke situacije u BiH, koja već dugo živi u “nepravu” i u kojoj postoji visoki predstavnik koga mi ne priznajemo. Gospodin Eskobar, naravno, podržava ulogu visokog predstavnika. Ne plašim se sankcija, već sam pod američkim – rekao je Dodik.

Kaže da je prošlo je vrijeme u kojem će Republika Srpska da trpi intervencionizam međunarodne zajednice, koji je po pravilu bio uperen protiv Srpske i Dejtonskog sporazuma.

Dodik je danas razgovarao i sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, od koje je tražio kandidatski status i ublažavnjenje 14 evropskih zahtjeva.

Rekao je i da je dobio uvjeravanja da je predsjednica EK privržena ideji o proširenja EU, ali je naglasio da tamo ima drugih glasova koji se čuju i koji šalju drugačije poruke.

Dodik smatra da priča o evropskoj perspektivi, bez redizajniranja ideja, sada nije tako blizu.

Prethodni članakSarkozi osuđen na godinu dana zatvora
Naredni članakU Banjaluci sastanak vladajuće koalicije