Dodik: Srpska uvijek uz SPC

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Zvorniku, gdje je kumovao Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice, da nema boljeg ulaganja od onog u hramove i da Srpska nikada nije oklijevala da bude sa SPC, pogotovo kada su se gradili značajni objekti.

Dodik je rekao da je osveštanje novoizgrađenog hrama značajan kulturni, politički i istorijski događaj.

– Davno smo kroz istoriju naučili da nije bilo SPC naš identitet bi bio lutajući, izgubljen, ne bi bili svjesni naše prošlosti, a ako nje nismo svjesni onda ne možemo da upravljamo sadašnjosti. Ako ne možemo da upravljamo ovim vremenom, onda sigurno nemamo nikakvu budućnost – naveo je Dodik.

On je istakao da je hram u Zvorniku stražar i mjesto okupljanja.

– Ko god ovdje prolazi zna gdje je, svako naše mjesto mora da ima naš hram da bi bilo duhovno snažno – poručio je Dodik.

Dodik je istakao da je veoma ponosan što Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, koji je osveštao Saborni hram u Zvorniku, često posjećuje Republiku Srpsku, koja je u cijelosti posvećena potpunoj saradnji i podršci Crkvi.

– U Republici Srpskoj živi pravoslavni narod, ali i drugi. Srpska i srpski narod žele slobodu za svakog čovjeka bez obzira ko je i šta je, ukoliko prihvata i želi da živi u miru, koji prihvata legitimitet i legalnost Srpske koja je za sve široka i svima daje slobode – naglasio je Dodik.

On je istakao da su svi Srbi jedan narod, da ne postoje “bosanski Srbi” već Srbi pravoslavci posvećeni svojoj vjeri, Crkvi i svemu što ne čini srpski identitet.

Prethodni članakNAPUŠTENA OGNJIŠTA – Nekadašnja srpska sela danas više ne postoje
Naredni članakTragedija kod Kotor Varoša, poginuo mladić