Dodik: Srpska će proglasiti nezavisnost ako Šmit nametne zakon o imovini (VIDEO)

Ukoliko nelegalni Kristijan Šmit pokuša da nametne zakon o imovini, Republika Srpska će odmah proglasiti nezavisnost, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u emisiji Telering.

Dodik je poručio da Republika Srpska neće biti nespremna, već će odmah proglasiti nezavisnost i to bez ijednog ispaljenog metka.

– Mi smo danas imali veliki pripremni sastanak za jednu takvu situaciju – rekao je Dodik.

On je naveo da ima informaciju da će Šmit nametnuti zakon u januaru.

– Ukoliko on kaže bilo kog dana u pet sati popodne, nek računa da smo mi u 11 održali Skupštinu i proglasili nezavisnost. I to znači nezavisnost u svemu – novi finansijski sistem i teritorija pod kontrolom Srpske. Nećemo sprečavati prolaze i kretnje – istakao je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da Republika Srpska nema namjeru da pravi kineski zid, “ni teške granične prelaze sa FBiH, osim ako bude primorana”.

– Ne očekujemo da će se neko iz FBiH ohrabriti da napadne Republiku Srpsku. I u takvim okolnostima mi ćemo procijeniti na koji način ćemo djelovati. Od EUFOR-a očekujem da stane na međuentitetsku liniju i spriječe dodir – rekao je on.

Dodik je dodao da će “Amerikanci biti bijesni i da će pokušati da traže intervencije”, ali da vjeruje da prijatelji Srpske to neće dozvoliti.

– Na raspolaganju sam i lokalnom i međunarodnom pravosuđu jer mislim da smo u pravu – istakao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li će to dovesti do njegove smjene, Dodik je rekao da će nastaviti da bude predsjednik Republike Srpske i da ga ni Amerikanci ni Šmit ne mogu smijeniti.

– Mene /američki ambasador Majkl/ Marfi ne interesuje. Njih boli kad ne interesuje. U Sarajevu drugi ambasadori zapadnih zemalja ne mogu da ga vide i svi su razočarani. Malo je ono što sam ja rekao o njemu, šta sam ja slušao šta oni govore o njemu – “ovo što radi ovaj Šmit, on sam radi zato što sluša tog Marfija”. Zbog toga i zbog njihovog hira, jel treba da izgubim i narod i zemlju? Neću izgubiti ni narod ni zemlju i nemam potrebu da objašnjavam bilo kome tu priču – poručio je Dodik.

Dodik je istakao da na mjesto predsjednika Republike nije izabran da bi uživao u komoditetu, niti da bude prepadnut, nego da srpskom narodu kaže da je pitanje imovine Srpske krucijalno za opstanak.

– Mi znamo da je taj lažni Šmit hodao po evropskim zemljama, u nekima je dobio saglasnost, a u nekima nije, da nametne zakon o imovini. Rečeno mu je “nemoj sad do Nove godine zato što imamo Evropski savjet, nemoj da pravimo tu atmosferu pa ćemo to rehabilitovati poslije katoličkog Božića” – naveo je Dodik.

Poručio je da sa političke scene neće otići kao izdajnik ili neko ko se prepao.

– Ako je cijena moga angažmana to da platim na ovaj ili onaj način lično – platiću. Ali je za mene primarno da narod ovdje razumije, da ovdje opstane, da ima Republiku Srpsku. Ako nam niste dali Ustavom naša prava, onda je jedini način da se izborimo na svoj način – rekao je Dodik i dodao da je većina ljudi svjesna da gubitak imovine znači gubitak države.

Predsjednik Srpske je istakao da građani ne žele gubitak Republike Srpske i da bi 80 odsto njih glasalo za nezavisnu Srpsku.

Prethodni članakPočela rekonstrukcija Doma zdravlja
Naredni članakTEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA KOD TREBINJA: Jedno lice poginulo, drugo teško povrijeđeno