Dodik: Ruski ambasador pravi razlog nedolaska stranih delegacija u Donju Gradinu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je pravi razlog nedolaska stranih delegacija na komemorativni skup u Donju Gradinu dolazak ruskog ambasadora u BiH, te da je takav postupak uvreda, jer jasenovačke žrtve nisu ubijene prije 24 časa nego mnogo decenija ranije.

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Јasenovac danas su u Spomen-području Donja Gradina prisustvovali ambasadori Rusije Igor Kalabuhov, Srbije Aleksandar Đorđević i predstavnici kineske Ambasade.

Dodik je rekao da djeluje cinično i jadno to što neki strani izaslanici nisu prisustvovali.

– Pravi razlog je što je tu bio ambasador Rusije. Mi smo pozvali sve ambasadore, a kad su dobili pozive onda je počelo, ne tako direktno, pozivanje naših ljudi iz protokola i da se ukazuje da bi bilo dobro da tu ne bude ruski ambasador – rekao je Dodik u Kozarskoj Dubici.

Kad im je rečeno da su svim, pa ko dođe, Dodik je naveo da su onda oni učinili taj, pomalo naivan, gotovo nepodnošljivo ciničan gest.

Prema njegovim riječima, Gradina nije mjesto koje se desilo prije 24 časa, već prije više decenija, a sada počinju da nemušto objašnjavaju šta se tu izgovara, “kako se osuđuju ovi ili oni, Nijemci”.

– Nijemci su bili ovdje, pobili su naš narod, šta je tu problem? Niko to nije rekao sadašnjim Nijemcima, nego se govori o istorijskoj činjenici da je to tako. Nismo mi valjda sami sebe okupirali, pa sami sebe ubijali? Ubijali su nas i pobili naš narod ustaše, a njihovi šefovi i mentori su bili Nijemci – istakao je Dodik.

To je tako, dodao je, svidjelo se to njima ili ne, ne moraju nikada da dođu.

Dodik smatra i da su morali da privuku Kristijana Šmita, koji se predstavlja kao visoki predstavnik, pa su na inicijativu njemačke ambasadorke to i prihvatili.

– Vidjećemo na koji način ćemo sarađivati sa njima. Ovo je uvreda bez obzira što su navodno htjeli da se poklone žrtvama. Ovo je dan, institucionalni, kada se to radi, a u svojstvu građanina se tamo može doći svaki dan – naglasio je Dodik.

Prethodni članakBRZOM INTERVENCIJOM IZBJEGNUTA TRAGEDIJA Tuzlanski vatrogasci spasili djecu iz automobila pod vodom (VIDEO)
Naredni članakMilanović: Biće izdajnik svako ko ne bude glasao protiv proširenja NATO-a