Dodik: Rezolucija o Srebrenici – istorijska nepravda prema Srbima

Rezolucija o Srebrenici poslužiće prije svega muslimanima u BiH da nas natjeraju na moralnu diskvalifikaciju, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, gostujući u emisiji Takovska 10 RTS-a.

Dodik je ocijenio da se proteklih 35 godina završava sa ovim sramnim dokumentom koji treba da odredi narednih 35 godina.

Dodao je da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov tim uložili veliki napor.

– Vučić je otišao nekoliko dana ranije u Njujork da razgovara sa našim prijateljima. Dobio je blagoslov patrijarha srpskog Porfirija. Srpska pravoslavna crkva razumije da je to ne samo politička nego i istorijska nepravda prema Srbima – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je poručio da “današnji svijet karakteriše propast međunarodnog prava, a to se vidi i u promjeni načina glasanja u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji i Srevbrenici”.

– Na ovoj temi se očekivao konsenzus, ali Amerikanci su unijeli svoja pravila. Očekujemo da zbir onih koji su uzdržani i koji će biti protiv rezolucije bude veći od natpolovične većine. To bi bila mala satisfakcija u datoj situaciji, a ja bih rekao da bi to bila istorijska pobjeda. Većina zemlja neće ni primjenjivati tu rezoluciji u svom lokalnom zakonodavstvu i obrazovnom sistemu. Političkom odlukom se pokušava nametnuti obrazovni sadržaj. Mi to odbijamo i nećemo to učiniti – istakao je Dodik.

Dodik smatra da je sramno to što Crna Gora radi kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici.

– Ako Crna Gora bude glasala za ovaj dokument u Generalnoj skupštini UN, ne vidi zašto bi predstavnici srpskog naroda nastavili da daju legitimitet Vladi Milojka Spajića. To je diskvalifikacija naših odnosa i nakon toga nemoguće je prihvatiti ih i posmatrati kao do sada – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je bila negativna prema srpskim političkim pitanjima, a nakon priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ovo je kap u prepunoj čaši.

– Pripadnici srpskog naroda u Crnoj Gori su očajni i ne mogu da prihvate da Crna Gora glasa za rezoluciju. Odustajanje od rezolocije o Јasenovcu u crnogorskoj Skupštini govori o njihovom karakteru – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Haški tribunal bio je sud za Srbe jer je na daleko veće kazne zatvora osudio Srbe, odnosno na preko 1.100 godina zatvora.

– Tamo se pokušava kroz pojedinačne sudske odluke napisati istorija. To je politički sud za jedan narod – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da nikada neće uvesti sankcije Rusiji zato što bi takav postupak ostavio veliku mrlju na srpskom narodu.

– Mi ne smijemo da nasjedamo, i sa našim sankcijama ne bi ništa loše nanijeli Rusiji, ali bi ostala mrlja. A šta bi imali od Zapada kada bi to uradili – ništa. Zato je ispravna odluka: nema sankcija – naglasio je Dodik.

Prethodni članak“Ako Bog da bićeš gradonačelnica Zenice” Vođa NARKOKARTELA Edin Gačanin pisao Aidi Halać
Naredni članakCijene nafte u padu