Dodik: Referendum će biti upisan zlatnim slovima u istoriji Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je 25. septembar 2016. godine, dan kada su građani na referendumu izrazili svoju volju i opredijeljenost da 9. januar slave kao Dan Republike, bio svojevrsni praznik demokratije i slobode.

Dodik je naglasio da će datum kada je održan referendum na kojem su građani odgovarali na pitanje “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske”, te njegova uloga i značaj za srpski narod ostati upisani zlatnim slovima u slavnoj istoriji Republike Srpske.

– Mnogi su pokušavali da nam ospore pravo održavanja referenduma, karakterišući ga raznim negativnim epitetima, tvrdeći da je organizovan s ciljem uzurpacije nadležnosti institucija BiH. Međutim, nikada ne smijemo zaboraviti da je referendum sinonim za slobodu građana Republike Srpske i srpskog naroda u ostvarivanju prava u složenoj državnoj zajednici kakva je BiH – naveo je Dodik.

On je podsjetio da je održavanje referenduma bio odgovor i reakcija srpskog naroda na pravno i političko nasilje nad Republikom Srpskom, koje je kulminiralo donošenjem odluke Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine, kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske proglašavaju neusklađenim sa Ustavom BiH.

Predsjednik Srpske je naglasio da je referendum, uprkos osporavanjima upravo onih koji se stalno pozivaju na demokratiju, sproveden u skladu sa Ustavom BiH, praksama demokratskih država u Evropi i svijetu, Ustavom Republike Srpske i Zakonom o referendumu.

– Na današnji dan prije sedam godina svjedočili smo pobjedi demokratije i pobjedi srpskog naroda koji je većinskom voljom osujetio osporavanje ustavnopravnog položaja Republike Srpske i njenog prava koji joj pripada po Dejtonskom mirovnom sporazum – naglasio je Dodik za Srnu.

Prethodni članakI dalje blokirani svi ulazi u selo Banjska na sjeveru KiM
Naredni članakČOVIĆ: NA DNEVNOM REDU SASTANKA SET ZAKONA