Dodik: Razgovor sa Putinom jedan od najuspješnijih do sada, Rusija od SAD brani Dejtonski sporazum

Razgovor sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom je bio jedan od uspješnijih razgovora koje smo do sad imali, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Pozitivan odnos predsjednika Putina prema Republici Srpskoj. Sa puno uvažavanja i puno pažnje delegacija Republike Srpske je primljena u Kazanju. Rusija nastavlja da održava pažnju prema Srpskoj. Rusija je spremna da nastavi isporuku gasa prema FBiH i nama, kao i do sada. Razvili smo nove okvire i saradnje. Nema nikakve mistike, Rusija ima pozitivan stav prema miru u BiH. Predsjednik Putin je posvećen ka stabilnosti ovdje i u regionu. Poštujemo činjenicu da se oni ne miješaju u unutrašnje stvari BiH. Rusija je jedan od svjedoka Dejtonskog sporazuma. Došao sam do zaključka da Rusija brani Dejtonski sporazum od Amerike – kazao je Dodik.

Dodik je naveo da je jedna od tema bila i činjenica da u BiH postoji neizabrani stranac.

– Putin je to već znao, te je rečeno da je to nedopustiva praksa – rekao je Dodik.

Naglasio je da Rusija veoma cijeni što ne dozvoljavamo uvođenje sankcija Rusiji.

– Rekli smo da ne želimo naše članstvo u NATO i to nije stvar Putina, to je naša stvar. Jer mi ne vidimo benefite koje bi mogli da dobijemo od toga. Ohrabrili smo i Putina da njihove kompanije nastave sa radom i investiranjem. Mnogi žele da sakriju da je Rusija najveći investitor u BiH u prošloj godini – rekao je Dodik.

Podsjetio je da se u sastao sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, njihovim premijerom, kao i ministrima poljoprivrede i obrazovanja.

– Bjelorusija ima izuzetno razvijenu industriju i uspjeli smo da dogovorimo razne aranžmane bitne za Srpsku – rekao je predsjednik Srpske.

U Bjelorusiji, dodao je Dodik, imamo prijatelja.

– To je razvijena zemlja i nije omotana bodljikovom žicom kako to neki pokušavaju da predstave – rekao je Dodik.

 

 

Prethodni članak“Duško Radović” na sceni Dječijeg pozorišta
Naredni članakHrvatska podržala Čovića da se gasovodom u BiH upravlja iz Mostara