Dodik putuje u Moskvu, sastaje se s Putinom

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik juče je izjavio da da danas putuje u Moskvu gdje će se sastati s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Kazao je kako će jedna od tema razgovora s Putinom biti izgradnja plinovoda od Rače prema Banjoj Luci, kao i druga privreda pitanja.

– Mi s “Gaspromom” imamo već ugovor koji smo postigli još u vrijeme zagovaranja “Južnog toka” koji je prekinut i prebačen na “Tursko – Balkanski tok” koji je prošao kroz Srbiju. Sada se stvaraju uslovi da idemo dalje. Potpisali smo nekoliko važnih memoranduma u kojima smo se dogovorili da se gradi plinovod u kome će “Gasprom” biti vlasnik 60 posto, a mi 40 posto – rekao je Dodik za RTRS.

On je dodao da će “Gasprom” biti garant za sredstva koja će se angaživati preko banaka da se izgradi taj gasovod plus dvije gasne elektrane na prostoru RS.

– Čitava Evropa je u problemu oko gasa. Kada je kriza oko gasa nestala mi smo kontaktirali ljude iz “Gasproma” i rečeno nam je da naša cijena ostaje ista. Vjerujem da ćemo za naše potrebe i potrebe izgradnje plinovoda i dvije gasne elektrane postići taj dogovor i da ćemo čuvati ovu cijenu za ovaj period kao što je to uradila i Srbija – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da se iz Rusije vraća u petak, 3. decembra.

Prethodni članakNigdje bez zimske opreme: S lancima na Romaniju, leda ima oko Glamoča a na Oštrelju su snježni nanosi
Naredni članakPožar u Trebinju: Potpuno uništena dva automobila